Tv-spel förbjuds efter mord

NYHETER

Grand Theft Auto IV stoppas i Thailand

1 av 6

Thailändska myndigheter förbjöd på tisdagen all försäljning av det kontroversiella tv-spelet "Grand Theft Auto".

Detta dagen efter att en förvirrad 18-åring begått ett mord på en taxichaufför som 18-åringen själv uppgav vara inspirerat av spelet.

18-åringen berättade för polisen att han ville testa om det var lika enkelt att råna en taxi i verkligheten som det är i spelet.

Meningen var inte att döda chauffören. Men när föraren gjorde motstånd högg mannen honom med en kniv, skriver Ny Teknik.

Fem års fängelse

Butiksägare som saluför spelet riskerar dryga böter och upp till tre års fängelse, medan personer bakom internetbutiker kan dömas till upp till fem års fängelse.

Enligt polisen förbjuds "Grand Theft Auto", fjärde versionen, på grund av sitt ”stötande” innehåll.

Peter Ottsjö, Aftonbladets spelredaktör, menar att "GTA" inte kan beskyllas för våldsdådet i Thailand.

– Kulturens uppgift, oavsett om det är ett tv-spel eller ett musikaliskt verk, är bland annat att kommentera samtiden. "GTA" gör det genom att vara en smart, välberättad och satirisk reflektion över den tid vi lever i, säger Peter Ottsjö.

– Det som hänt är väldigt olyckligt, men om någon inte kan skilja verkligheten från ett tv-spel måste problemen den personen brottas med startat långt före "GTA IV" kom ut på marknaden.

"Spel för vuxna"

Diskussionen om att viss kultur föder våld är inte ny, menar han. Och den kommer sannolikt att fortsätta.

– Filmen "Taxidriver", som kom på 70-talet, var kontroversiell av samma skäl.

Han understryker att "GTA" är ett spel för vuxna.

– Man kan tycka att vissa våldsinslag är spekulativa, men sett i det stora sammanhanget är det mesta berättigat, säger Ottsjö.

Spelet, som sålt i runt tio miljoner exemplar‚ handlar om en smågangsters våldsamma jakt på en man som svikit honom i ett tidigare krig.