Så mycket är borätten värd

NYHETER

Professor: Priserna kan minska med 30 procent

Lägenheterna i Sverige blir bara billigare och billigare, visar färsk statistik.

Och enligt experterna kommer priset på bostadsrätter fortsätta sjunka.

Foto: ”positivt för mig” Maria Dahlin, 25, är på jakt efter en ljus, fräsch bostadsrätt i Stockholm. ”Det är klart att det är positivt för mig om priserna är lite lägre just nu. Samtidigt är det viktigaste för mig att hitta ett bra boende”, säger hon.

Priserna har gått ner, färre kommer till visningarna och tempot har blivit lugnare på bostadsmarknaden.

– Det finns allt fler bostäder till salu, något som helt klart påverkar priset, säger Lars Engelbert, vd för Hem-online.

Andra orsaker till pris-fallet är enligt experterna allt från ränteökningar till sämre konjunktur. Sådant som gör att svenskarna får mindre pengar i plånboken och inte vill ta några saftiga lån.

Sjunker i hela landet

Det senaste tolv månaderna har priset på bostadsrätter sjunkit med tre procent i hela landet, och prisraset väntas fortsätta.

– En minskning på 10–20 procent till slutet av nästa år är en rimlig gissning, enligt våra beräkningar går konjunkturen i botten då, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Inte säljläge

Hittills har prisfallet varit störst i storstäderna, men enligt flera av experterna som Aftonbladet har pratat med brukar trender starta där och sedan sprida sig vidare till resten av landet.

Så det är alltså inget guldläge för den som vill sälja sin bostadsrätt just nu. Samtidigt säger de flesta som Aftonbladet har pratat med att vill man sälja och sedan köpa ett långsiktigt boende spelar det inte någon större roll. På lång sikt ökar alltid priserna.

– Och säljer man och köper bostad på en och samma marknad blir det faktiskt ett nollsummespel, påpekar Stellan Lundström, professor på KTH.

Villapriserna stiger

Men på villamarknaden ser det ljusare ut för säljarna.

Villapriserna har stigit med fyra procent i landet de senaste 12 månaderna.

I Hässleholm och Borlänge med så mycket som 10 respektive 14 procent.

– Sänkningen av fastighetsskatterna håller villapriserna uppe. Bostadsbristen i många orter håller också ner priserna, säger Per Johnler, vd för Fastighetsbyrån.

Genomsnittspriset på en villa i Sverige ligger just nu på 1 865 000 kronor.