Nyheter

Maken: Ett under att hon överlevde

avAnna Petersson, Caroline Olsson

En svenska vårdas på sjukhus – överlevde den svåra kraschen

1 av 4 | Foto: AP
Olycksplanets stjärt är svårt brandskadad. Planet var fulltankat när det kraschade och elden rasade kraftigt efter olyckan.

UD bekräftar i kväll att två av passagerarna på katastrofplanet är svenskar.

Bara en har hittills hittats vid liv – en kvinna från Mellansverige.

– Det är ett under att hon överlevde, säger hennes man till VG.

Minst 153 människor har dött efter infernot på flygplatsen i Madrid, bekräftar spanska myndigheter.

Samtliga överlevande vårdas på sjukhus och tillståndet för flera av dem är kritiskt.

UD bekräftar att det fanns minst två svenska kvinnor ombord på flight JK5022.

– En av de två befinner sig på sjukhus. Den andra svenskan söker vi fortfarande efter. Vi har inte hela bilden klar än, säger Anders Jörle, presschef på UD, till aftonbladet.se på onsdagkvällen.

Den kvinna man lokaliserat på sjukhus kommer från en ort i Mellansverige. Hennes skador är inte livshotande och hon mår efter omständigheterna väl, enligt Jörle.

– Det är ett under att hon överlevde säger kvinnans man till VG.

Han säger också att man ännu inte vet om det funnits ytterligare svenskar ombord.

Svenskorna hade enligt passagerarlistorna flugit från Arlanda till Madrid och sedan gått ombord på Spanairs flight mot Kanarieöarna.

Tyskar och holländare

Spanska myndigheter har också bekräftat att minst fyra av passagerarna på olycksplanet var tyska medborgare, som mellanlandat i Madrid på väg mot Kanarieöarna.

Enligt spanska tidningen El Pais var olycksplanet kopplat till Lufthansaflighten LH255.

Sammanlagt sju personer från Lufthansas flight hade bordat Spanairs flight JK5022 i Madrid. Bland dem fanns förutom tyskarna även holländare, uppger spansk tv.

Brinnande inferno

Den svåra olyckan hände klockan 14.45 lokal tid på onsdag eftermiddag och ett enormt rökmoln syntes i timmar över flygplatsen Barajas utanför spanska huvudstaden Madrid.

Planet hade precis passerat den punkt när piloten inte kunde avbryta starten och var på väg upp när en motor började brinna, berättar ett ögonvittne.

Det fulltankade inrikesplanet kraschade, bröts sönder och förvandlades till ett inferno då tusentals liter flygbränsle fattade eld på några sekunder och katastrofen var en faktum.

Ombord på Spanairs MD-82 fanns sammanlagt 172 människor. Uppgifterna om antalet person har varierat under eftermiddagen även från Spanair, men uppgiften från bolaget strax före midnatt var att man hade 162 passagerare och 10 besättningsmän ombord på olycksplanet.

Kristeam från SAS

På marken inte långt från terminal 4 ligger planet nu sönderbrutet och bränt till oigenkännlighet. Planets svarta låda har återfunnits, men orsaken till olyckan är ännu inte känd.

Chockade och gråtande anhöriga samlades på flygplatsen, som stängdes för all trafik i flera timmar.

SAS har skickat ett eget kristeam med specialister till Madrid, för att hjälpa till på plats och personal har också skickats till flygplatsen på Gran Canaria. Därifrån flögs anhöriga till Madrid i eftermiddags.

Dotterbolag till SAS

Olycksplanet, en MD82, tillhör flygbolaget Spanair, ett dotterbolag till SAS som flyger reguljärt inrikes. Man var på väg till Las Palmas på Gran Canaria när olyckan hände.

I går eftermiddag började det tunga arbetet att gå igenom passagerarlistorna.

Personal vid svenska ambassaden i Madrid har arbetat intensivt med att skaffa information och kontrollera passagerarlistan.

– Ambassaden har kontakt både med flygbolaget och flygplatsen. Dessutom åker de runt till sjukhusen, säger Miriam Mannbro vid UD:s presstjänst.