Världens längsta kvinna död

avSofie Strandberg

NYHETER

Sandy Allen, 2,30, blev 53 år gammal

Foto: AP
Edna Parker, 115, världens äldsta människa, tillsammans med Sandy Allen, världens längsta kvinna, som blev 53 år. Bilden togs 20 april 2007.

Hon var världens längsta kvinna men hon fick inte ett långt liv.

Sandy Allen, 2,30, har avlidit 53 år gammal.

– Hon skämdes aldrig för sin längd, säger vännen Rita Rose.

Sandy Allen skiljde sig från mängden med sina 230 centimeter över jorden. Hon använde sin unicitet för att inspirera skolbarn till att acceptera människors olikheter.

På onsdagen somnade världens längsta kvinna in på ett sjukhem i hemstaden Shelbyville, USA. Dödsorsaken är ännu inte fastställd men Sandy Allen hade varit sjuk en längre tid.

Hon led av återkommande blodförgiftning, diabetes, andningssvårigheter och njurproblem, berättar vännen Rita Rose för AP.

Tumör

Med anledning av dödsfallet bekräftade Guinness världsrekords talesman Damian Field på onsdagen att Sandy Allen fortfarande innehar rekordet. Det inte är klart vem som övertar rekordet, skriver Guiness på sin hemsida.

Det hela började med att Sandy Allen fick en tumör i hypofysen. Körteln, som är belägen i anslutning till hjärnan, började producera onormala mängder hormoner och Allen sköt i höjden. 1977 genomgick hon en operation som gjorde att hon slutade växa.

Men hon skämdes aldrig för sin längd.

– Hon använde den för att utbilda människor, säger vännen Rita Rose till AP.

Ville träffa jämnlång

Som 10-åring var Sandy 1,90 meter lång. Och som 16-åring 2,20.

1974 hamnade hon i Guinness rekordbok och sa då att hon gärna skulle vilja träffa någon som var lika lång.

– Mitt sociala liv är obefintligt men kanske kan den nyvunna publiciteten ändra på det.

Av en slump bor världens äldsta människa, 115-åriga Edna Parker, på samma sjukhem som Allen. Sedan augusti 2007 kan Parker titulera sig som äldst i hela världen, skriver AP.