Torpeder skulle mörda huvudvittne

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-27

– mot kusin till Colombias president

Två torpeder har skickats till Kanada för att döda huvudvittnet i en colombiansk rättegång.

Alvoro Uribe, presdident i Colombia.

Två torpeder skickades till Quebec för att mörda huvudvittnet i en rättegång mot en kusin, Mario Uribe, till Colombias president Alvaro Uribe. Kusinen är fängslad för samröre med en paramilitär grupp, United Self-Defense Forces of Colombia (AUC). Gruppen ligger bakom tusentals mord i Colombia, enligt AFP.

Det är tidningen Espactador som har publicerat ett brev från åklagaren till vittnet, Jairo Castillo Peralta, där han påstår att de colombianska torpederna tagit sig till Kanada på turistvisum och att de planerar att döda honom.

Vidta försiktighetsåtgärder

Brevet var daterat den 22 april och uppmanar Peralta att meddela kanadensiska myndigheter i hopp om att stoppa torpederna. Åklagaren bad honom även att vidta försiktighetsåtgärder.

Peralta har varit medlem i AUC och det är han som anklagat den tidigare senatorn Mario Uribe för samröre med paramilitärerna som under 1990-talet och början på 2000-talet mördade tusentals colombianer på landsbygden.

32 politiker fängslade

Över 60 politiker har blivit indragna i härvan, inklusive 32 sittande eller föredetta medlemmar av kongressen. De flesta medlemmar av president Alvaro Uribes parti. Det är inte bara släktbanden som knyter Mario till presidenten. Enligt DN har Mario varit en nära medarbetare till Alvaro.

ANNONS