Nyheter

Planerade mord för Muhammedteckning

NYHETER

Flera personer misstänkta för att ha planerat att döda en tecknare på Jyllands-Posten

Den danska polisen grep på tisdagsmorgonen flera personer misstänkta för att ha planerat att döda en tecknare på tidningen Jyllands-Posten.

Polisinspektör Jan Andersen bekräftar för den danska nyhetsbyrån Ritzau att en större polisaktion ägt rum, men han vill inte gå in på några ytterligare detaljer.

Enligt Jyllands-Posten rör det sig om den tecknare som gjorde den så kallade Muhammedteckning som illustrerade profeten Muhammed med en bomb i sin turban.

Den danska säkerhetspolisen PET ska senare under tisdagen lämna mer information, enligt Andersen.

"Vi valde att gå in i en mycket tidig fas för att avbryta planläggningen och genomförandet av mordet", förklarade säkerhetspolisens chef Jakob Scharf i ett pressmeddelande.

Enligt Danmarks radio greps fem personer.

”Lyckad operation”

Den 73-årige tecknaren Kurt Westergaard var en av de tolv tecknare som fick uppdraget att rita karikatyrer av Muhammed av tidningen Jyllands-Posten. De publicerades i tidningen den 30 september 2005.

Tidningens chefredaktör Carsten Juste vill inte säga mera om aktionen än att tidningsledningen känt till övervakningen av de misstänkta i flera månader.

– Vi är glada över att polisen slagit till och uppenbarligen genomfört en lyckad operation, säger Juste och tillägger att Westergaard efter omständigheterna mår väl.

– Det är skamligt att en person som på bästa vis arbetar i enlighet med dansk lag ska belönas med demonisering och konkreta mordhot, säger Juste.

I ett uttalande till Jyllands-Posten säger Westergaard att han "fruktat för sitt liv".

"Men jag har vänt fruktan till vrede och förbittring. Jag är vred över att en ganska vardaglig handling som jag gjort tusentals gånger förr ska missbrukas till att utlösa ett sådant vanvett. Hur länge jag ska leva under polisskydd vet jag inte, men jag tror att efterdyningarna av denna galna reaktion kommer att fortsätta så länge jag lever. Det är sorgligt men det har nu blivit till min livssituation", skriver Westergaard.

Förhöjd hotbild

Justitieminister Lene Espersen kallar mordplanerna ”djupt oroande”, men vill i övrigt inte kommentera gripandena.

Det är inte första gången som någon eller flera av de tolv tecknarna mordhotats. Kort efter publiceringen hösten 2005 fick två av tecknarna rådet av säkerhetspolisen att gå under jorden.

En 17-årig pojke dömdes till vård efter att ha ringt in mordhot per telefon mot tecknarna. Att danska muslimska ledare försökte beteckna mordhoten som ”omoraliska, oislamiska och odanska” hjälpte inte. Jyllands-Posten mottog hundratals hot per e-post, brev och telefon.

Fram till mars 2006 hade polisen gripit tio personer för olika hot. Därefter har det varit lugnare – fram tills nu.

Säkerhetspolisen PET har noterat att konflikten kring teckningarna medverkat till att det råder en generellt förhöjd hotbild mot Danmark och att flera offentliga personer har fått ett höjt personligt skydd i form av livvakter.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter