Nyheter

Arbetslös? Så mycket får DU

NYHETER

Stor skillnad beroende på vilket fackförbund du tillhör

Bli arbetslös och lev på 11 000 kronor i månaden.

Eller bli arbetslös och lev på 30 000 kronor.

Hur hårt arbetslösheten slår beror helt på om ditt fackförbund har en inkomstförsäkring eller inte.

I dag publicerar aftonbladet.se hela listan på de fackförbund som garanterar 80 procent av lönen om du blir av med jobbet - och de som inte gör det.

Nu stiger arbetslösheten i Sverige. I oktober varslades nära 20 000 personer om uppsägning. Den högsta siffran en enskild månad sedan krisåret 1992.

Nästa år leder varslen tilll arbetslöshet för många anställda. Hur hårt du drabbas beror till stor del på vilket fackförbund du tillhör.

Grattis alla kommunalare, civilekonomer och ingenjörer.

Sorry alla metallare, restauranganställda, musiker och många lärare.

Metallare saknar försäkring

A-kassan ger 80 procent av lönen om du tjänar max 18 700 kronor per månad. Efter skatt blir det 11 120 kronor.

Allt du tjänar över det ger ingen ersättning - om ditt fackförbund inte erbjuder en särskild inkomstförsäkring.

Det gäller alla de industriarbetare i fackförbundet Metall som nu varslas mer än någon annan grupp. Med en inkomstförsäkring som täcker upp för 80 procent av lönen hade en metallare med 28 000 kronor i lön fått ut 16 118 kronor vid arbetslöshet, efter skatt. Nu blir det inte mer än 11 120 kronor. En skillnad på nästan 5 000, varje månad.

Det gäller även lärare, anslutna till Lärarförbundet, om de blir arbetslösa. Med en inkomstförsäkring hade läraren med 25 000 i lön fått ut 14 510 kronor i månaden vid arbetslöshet. Nu blir det bara 11 120 kronor. Skillnad: nära 3 400, varje månad.

Byggnadsarbetare har försäkring

Men många är försäkrade. Både kollektivanställda och tjänstemän. En byggarbetare som är med i Kommunal är till exempel garanterad 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Med en lön på 26 000 kronor blir ersättningen vid arbetslöshet 13 330 kronor i månaden. En ekonom som är med i Civilekonomerna är på samma sätt garanterad 80 procent av lönen om hon eller han blir av med jobbet. Med en lön på 60 000 kronor blir ersättningen nära 30 000 varje månad, efter skatt.

Den som har oturen att tillhöra ett fackförbund som inte erbjuder inkomstförsäkring kan alltid teckna en privat. Men det kostar förstås.

I dag publicerar aftonbladet.se hela listan på de fackförbund som garanterar 80 procent av lönen om du blir av med jobbet - och de fackförbund som inte gör det.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter