Tiden rinner ut för McCain

”Den där”, sa John McCain upprört med en gest mot sin motståndare Barack Obama.

Hetsigare än så blev aldrig det väntade ordkriget på Belmont University i natt.

Enligt de första mätningarna lyckades inte McCain vända sina vikande siffror.

Republikanen John McCain kämpar i motvind. Hans opinionssiffror sviktar betänkligt och inför nattens debatt var han i desperat behov av en seger.

Det är tveksamt om han lyckades.

Fördel Obama

Debatten genomfördes Inför 80 oberoende väljare. Publiken stod för frågorna som till stor del kom att handla om den amerikanska ekonomin.

En första undersökning från CNN visar att det var Obama som stod som slutsegrare när debatten var över. Vad gäller den viktiga ekonomiska frågan ansåg 57 procent av de tillfrågade att demokraten var tog hem striden.

”Slutliga domen”

Barack Obama la skulden för den ekonomiska krisen på avregleringar och usel budgetdisciplin under Bushs åtta år som president. Sin vana trogen satte han också likhetstecken mellan Bushs politik och McCains.

– Det här är den slutliga domen mot en misslyckad ekonomisk politik, menade senatorn.

Republikanen kontrade och kallade Obama för den största slösaren i landet. McCain har ända sedan konventet i september sagt att om han väljs ska han stoppa landets onödiga administrativa utgifter.

I en flirt till de som nu riskerar att bli hemlösa i USA lovade McCain sedan att låta staten ta över bolån som inte kan betalas.

Få hårda ord

På förhand var det många som trodde att det skulle bli ett hetsigt ordkrig mellan de två kandidaterna. Men de senaste dagarnas smutskasningsförsök var som bortblåsta i debatten.

Bara när McCain refererade till sin motståndare som ”den där” blev tonen riktigt hård.

Publisert: