Miljarder elektronikätande myror invaderar Texas

avAnna Petersson

NYHETER

Oroar Nasa – slår ut stora datasystem

En ny art av plågsamma myror invaderar Houston i Texas. De bosätter sig i teknisk utrustning och förstör stora datasystem. Nu har Nasa kallat in experter för att bli av med problemen.

Foto: Foto: DAVID J. PHILLIP/ AP
en handfull Tom Rasberry är en av många bekämpare som fått ge upp mot de galna myror som invaderat Texas.

De små rödbruna myrorna kryper in i datorer, inbrottslarm, gas-och elmätare och iPods. I Houston har de förstört hemdatorer, telefonväxlar och pumpar i en avloppsanläggning, uppger Times online.

Nu kopplar statliga tjänstemän in experter för att få bukt med problemen – myrorna är på väg mot NASA: s rymdcenter.

"Rör sig som i ett bilspel"

– Det finns tusentals av dem, säger Patsy Morphew som bor i området. De rör sig som i ett bilspel. De går snabbt, snabbt, snabbt. De är galna.

Myrorna kallas just för "Crazy Rasberry myror" – eftersom de rör sig i ett slumpmässigt mönster i stället för att marschera i linjer.

Myrorna, även kända som paratrenicha, har spridit sig till fem områden i Houston. Forskarna tror att de härrör från en typ av myror från Västindien som har kommit i land med ett lastfartyg.

Går inte att utrota

– De är nästan omöjliga att utrota eftersom de är så spridda, säger insektsforskaren Roger Gold på Texas University. Enda fördelen med dem är att de äter eldsmyror, som brukar sticka människor.

Tyvärr biter myrorna också sällsynta insekter och prärieripor.

Bekämparna hinner inte med

Skadedjursbekämparer säger att de drunknar i mängder av samtal från hushåll och företag nu när den varma, fuktiga säsongen har börjat.

Problemet är att myrorna inte dör när besprutas med traditionellt myrgift. Det går inte heller att döda drottningen i en koloni, eftersom varje koloni har flera drottningar.

På uppdrag av NASA försöker nu Jordbruksverket och Naturvårdsverket i Texas att hitta ett nytt sätt att stoppa myrorna.