Pitbull gick till attack i kupén

avEbba von Essen, Per-Ola Ohlsson

NYHETER

Den lilla hunden dog direkt

Pitbullens ägare stoppades av polisen i Jönköping men fick senare åka vidare.

JÖNKÖPING/HÄSSLEHOLM Mannens pitbullterrier blev plötsligt rasande och bet ihjäl den lilla skotska terriern.

– Min hund är lugn och snäll, jag förstår inte vad som tog åt honom, säger pitbullägaren om det blodiga dramat.

Den 65-åriga kvinnan som miste sin skyddsling har polisanmält attacken.

FÖRKROSSAD Den skotska terriern överlevde inte överfallet på tåget. Båda hundägarna grät och den 65-åriga matten fick hjälp av personalen att svepa sin döda hund i en filt och tog med sig kroppen i en papperssäck. Foto : LENNART MÅNSSON

Överfallet ägde rum i en djurkupé på X 2000-tåget från Stockholm i går vid lunchtid. Flera medresenärer hörde höga skrik och läten från hundarna.

– Jag trodde att ett barn blivit offer när någon skrek efter läkare, det var väldigt otäckt, berättar Hans Blomqvist, 69, som satt i en angränsande tågkupé.

”Blod och hårtussar”

– Ute i korridoren var det blod och hårtussar överallt på golvet, då var den lilla hunden uppenbarligen redan död.

Kvinnan steg på med sin terrier i Stockholm, hon skulle på en begravning i Skåne. Sällskapet i djurkupén utökades i Linköping då mannen med sin bruna pitbull också tog plats.

Efter en kort stund brakade slagsmålet mellan hundarna igång. Pitbullterriern högg blixtsnabbt den 13-åriga skotska terriern över buken och slet upp stora sår. I nästa sekund var terriern sargad till döds.

Aldrig varit aggressiv

– De nosade på varandra under sätet, sedan begriper jag inte varför det blev som det blev, säger pitbullterrierns ägare.

– Min hund är två år och har aldrig visat några tecken på aggressivitet.

Kvinnan fick hjälp av tågpersonal att svepa sin döda hund i en filt och stöttades till en personalkupé.

– Båda hundägarna var helt förkrossade och grät. Mannen och hans pitbull fick fortsätta resan sittande inne på toaletten, berättar en medresenär.

I Nässjö bytte husse och pitbullen till Göteborgståget men stoppades i Jönköping där polisen väntade.

– Vi kontrollerade personens identitet och ska höra honom ytterligare när kvinnans polisanmälan kommer in, säger Lars Johansson, vakthavande vid polisen i Jönköping.

Men han fick ändå fortsätta resan?

– Ja, eftersom hunden inte tidigare visat sig aggressiv hade vi ingen möjlighet att ingripa – hundar som biter ihjäl hundar är lite av en gråzon lagligt sett.

Pitbullens ägare lämnade en möjlig förklaring till sin hunds beteende:

– För ett par veckor sedan blev han överfallen och biten av en schäfer, kanske har det gjort honom otrygg med andra hundar.

Hans Blomqvist tycker det är bedrövligt att så kallade kamphundar får åka tåg utan att bära munkorg.

– För oss som upplevde dramat ombord är det en gåta. Tänk om ett litet barn kommit emellan, allt går ju rasande fort i de små och trånga utrymmena.