Bombgrupp på plats vid kärnkraftverket

NYHETER

Söker nu igenom kärnkraftsverket

Foto: SCANPIX
Kärnkraftverket i Oskarshamn är avspärrat efter att en svetsare fastnat i säkerhetskontrollen med spår av det högexplosiva ämnet TATP på en påse.

Polisens bombtekniker är på plats i Oskarshamn.

Påsen som hade spår av sprängämnen är sönderskjuten och avspärrningarna är hävda.

Under kvällen genomfördes även husrannsakningar hos de anhållna männen.

Foto: SCANPIX
Sven-Erik Karlsson, polisens informationschef i Kalmar län berättar att man har anhållit två personer, misstänkta för förberedelse till sabotage mot kärnkraftverket i Oskarshamn.

Under eftermiddagen kom polisens bombtekniker med bombhundar från Malmö till Oskarshamns kärnkraftverk, omkring åtta timmar efter det att larmet gick. De sköt först den påse där man först hittade spåren av sprängmedel.

– De hämtade plastpåsen, hävde avspärrningarna vid centralvaktsområdet, körde bort påsen till ett skogsområde där de sköt den, säger Sven-Erik Karlsson, informationschef vid Kalmarpolisen, till TT.

Det gjorde man av säkerhetsskäl.

Analys

Resterna av påsen har tagits om hand av lokala tekniker för transport till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Där kommer den att testas vidare.

– Det lär dröja några dagar innan vi får svar på detta, men det kommer att skickas (till SKL) i morgon.

Polisen har genomfört husrannsakningar hos de anhållna männen, men det har inte gett något, uppger Karlsson.

Direkt efter larmet spärrade polisen av ett område med en radie på 300 meter kring det misstänkta föremålet.

Avspärrningarna hävdes i samband med att bombteknikerna anlände och påsen sköts sönder. Undersökningen av området kommer att fortsätta under kvällen och natten.

– Vi vet vilka områden de misstänkta har rört sig på och det är områden inne på anläggningen 02, säger OKG:s informationschef Anders Österman.

Finns det någon fara för allmänheten?

– Vi förutsätter att det inte är någon fara, men vi måste naturligtvis bli helt säkra på det.

En anställd på kärnkraftverket drabbades av avspärrningarna.

– Mitt kontor fick utrymmas. Vi var runt 100-150 personer som fick ställa oss utanför. Nu väntar vi på besked, det är lite spänd stämning här, berättar han för aftonbladet.se.

Vilka konsekvenser detta får för kärnkraftverkets verksamhet är oklart i nuläget. Larmet har inte föregåtts av något hot.

Någon hotbild finns inte och har heller inte funnits, uppger OKG i ett pressmeddelande.