Bolsonaro och hans söner i blåsväder

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Jair Bolsonaro tillsammans med äldste sonen Flávio. Bilden är från presidentvalskampanjen i oktober 2018.

Brasiliens president Jair Bolsonaro, som på torsdagen var tillbaka på jobbet efter över två veckor på sjukhus, har hamnat i blåsväder.

En av hans närmaste medarbetare anklagas för missbruk av kampanjfonder i oktobervalet och Bolsonaro själv kritiseras för sönernas agerande.

Medarbetaren Gustavo Bebianno har försökt tona ner krisen och hävdar att han talat med presidenten flera gånger. Men Carlos Bolsonaro, en av presidentens fyra söner, gick hårt åt honom på torsdagen och skrev bland annat på Twitter att dessa möten aldrig ägt rum.

Bolsonaro själv anklagade sedan Bebianno för att ljuga och sade att han hade bett polisen att inleda en undersökning.

Vicepresident Hamilton Mourão säger till Reuters att presidenten behöver styra sina söner hårdare, och kongressledamoten Rodrigo Maia anklagar presidenten för att använda sonen Carlos i stället för att hitta en lösning själv.

Carlos Bolsonaro, kommunpolitiker i Rio de Janeiro, har varit den av sönerna som hörts mest på sociala medier. Men det stormar även kring storebror Flávio, som nyligen valdes till senator. Han utreds för att vara inblandad i pengatvätt, något han nekar till.

Och yngre brodern Eduardo, kongressledamot, har agerat internationellt sändebud åt fadern och har exempelvis uppvaktat Donald Trumps förre rådgivare Steve Bannon.

Vicepresident Mourão säger till Reuters att Bolsonaro behöver ge tydliga order till sina söner.

– Presidenten måsta ta ett snack med sina söner och säga: 'Okej, du arbetar i senaten, du i underhuset och du i kommunfullmäktige. Det är där ni måste arbeta för att stödja regeringens idéer', säger han.

Jair Bolsonaro har ytterligare en son och en dotter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM