19-årig fånge på rymmen – mitt i Stockholm

Barfota och i handfängsel

avChristoffer Nilsson, Kerstin Nilsson, Hans Österman

Den häktade rånaren sparkade av sig tofflorna – och försvann.

Efter flykten via akutens nödutgång jagas 19-åringen i centrala Stockholm.

– Han är barfota och har ena handen i ett midjefängsel, säger Kristoffer Samsing, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Fången, som var häktad misstänkt för ett rån vid tennisstadion på Östermalms IP, lyckades fly i samband med ett besök på Sankt Görans sjukhus i Stockholm på fredagskvällen.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Fången flydde under ett besök på Sankt Görans sjukhus.

– Vi skjutsade honom till Sankt Görans sjukhus för ett besök där. Vid det här besöket har han på något sätt kommit loss och flytt från vår personal helt enkelt, säger Gustav Borg, pressekreterare på Kriminalvården.

Polisen larmades klockan 20.38 av Kriminalvårdens personal.

– De följde efter en bit. Sedan har de olika regler vad de får göra, om man ska springa efter själv, till exempel, säger Kristoffer Samsing.

Enligt Aftonbladets uppgifter rymde mannen genom en nödutgång från akutmottagningen. Han ska då ha sparkat av sig ett par vita tofflor, märkta ”KV” (förkortning för Kriminalvården) och sprungit ut.

– Han var klädd i häktets gröna byxor, svart sweatshirt som var hans egen och strumpor, säger Gustav Borg.

Flydde med en ”liten knuff”

19-åringen hade midjefängsel på sig när han kom till sjukhuset, men i samband med vården låstes det upp delvis så att mannens ena hand var fri.

– Då tog han tillfället i akt och flydde. Han har använt nån liten knuff i ett handgemäng, men ingen blev skadad, säger Kristoffer Samsing.

Fången observerades av allmänheten vid flera tunnelbanestationer på Kungsholmen efter rymningen.

– Det är vid både Rådhuset och Fridhemsplan. Vittnen har tyckt att det ser underligt ut att en man med ena handen i handfängsel går omkring helt barfota.

Polisen kontrollerar adresser

Medieuppgifter om att mannen varit synlig vid T-centralen avfärdas dock av Kristoffer Samsing.

– Det är inget jag känner till. Däremot har vi lite uppslag att gå på. Det är fler indikationer från Kungsholmen och olika adresser vi kontrollerar.

Polisen undersöker även om mannen fastnat på övervakningskameror.

– Det tror vi att han har gjort, säger Kristoffer Samsing.

Kriminalvården ska nu inleda en egen utredning av händelsen.

– Han hade midjefängsel på sig, men vad som hände när han kom loss får vår utredning visa. Den kommer att startas direkt på måndag för att vi ska kunna se vad som gått fel. Det här är ju ett misslyckande, säger Gustav Borg.

Bedöms mannen vara farlig för allmänheten?

– Nej, några sådana uppgifter har inte jag.

ARTIKELN HANDLAR OM