Veckans bilder

Veckans bilder: Apmys, norrsken och en riktig villervalla

Av: 

Mattias Kling

NYHETER

En ledarliberal på uttåg, iögonfallande naturfenomen, ett markbundet jätteflygplan och en insnöad kommunistledare.

Det är några av de saker som världens fotografer har valt att skildra under den gångna veckan.

Här är ett urval av deras bästa bilder.

MAJOREN MARSCHERAR UT Med opinionssiffror på rekordlåga nivåer och en internt omdiskuterad uppgörelse med S/MP-regeringen i bagaget meddelade Jan Björklund (L) att han ämnar lämna sin post som partiordförande i höst. Vem som blir hans efterträdare är ännu oklart, speciellt som storfavoriter likt Birgitta Ohlsson, Cecilia Malmström och Gulan Avci aviserat att de inte tänker kandidera till posten.

FYR TUSAN, VAD VACKERT Det går sannerligen att se som ett bevis på naturens vackraste skådespel. Det här norrskenet fångades på bild i byn Grundarforour på Island och är i all sin enkelhet en uppvisning i färg och spänning.

VÅGAT – OCH SÅGAT Lika mycket som mot själva matchen, riktades fullt fokus mot pausshowen vid Super Bowl natten mot i måndags. Efter att en rad artister tackat nej till det vanligtvis så attraktiva uppdraget blev det Maroon 5:s uppgift att underhålla åskådare och tv-publik – och det går knappast att tala om någon succé. Bland annat har det rasats mot att sångaren Adam Levine dragit av sig tröjan under framträdandet, med motivationen att det är hyckleri att inte han får samma straff som Janet Jackson som blev svartlistad från Super Bowl efter att av misstag ha visat bröstet under sitt och Justin Timberlakes framträdande 2004.

SKIDTRÅNG VILLERVALLA Den årliga tävlingen ”Ski-track of Russia” är en populär tradition, som hålls strax utanför Moskva. I år ställde runt 20 000 personer, såväl glada amatörer som mer erfarna idrottare, upp till start för att skida sig fram på tiokilometersbanan. Väderleksrapporterna talade om en temperatur runt nollan, men på grund av hög luftfuktighet och starka vindar bedömde meteorologerna den upplevda kylan till närmare fem minusgrader.

SPIONHÖGKVARTERET KLART – TILL SLUT Den tyska underrättelsetjänsten BND:s nya högkvarter, som täcker ett område motsvarande 36 fotbollsplaner, har invigts i centrala Berlin, där en gång Berlinmuren stod. I byggnaden, som har tagit tolv år att uppföra och kostat svindlande 11,5 miljarder kronor, kommer omkring 4 000 anställda att jobba. Bygget har varit kantat av förseningar, överskridna budgetar och andra problem. 2015 bröt sig tjuvar in i byggnaden och stal vattenkranar, vilket orsakade en stor översvämning som snabbt döptes till Watergateskandalen i folkmun, skriver TT. På bilden syns Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel tillsammans med BND-chefen Bruno Kahl.

ÄKTA MAKAKAR? Två makaker njuter av värmen från de varma källorna i Yamanouchi-djurparken i Nagano, Japan, allt medan snöflingorna faller. De vilda japanska makakerna är också kända som snöapor, och verkar gilla att vara ute på vintern.

JETESTORT HOTELLNÖJE Nyfikna åskådare övervakar arbetet när en Boeing 747–400 bogseras från sin tidigare viloplats på Schipholflygplatsen till sin nya hemvist, på ett fält vid ett hotell i Badhoevedorp nära Amsterdam. Hotellägarna köpte det 150 ton tunga planet av flygbolaget KLM med ambitionen till att förvandla det till ett upplevelsecenter, där besökarna ska få känna på hur det är att befinna sig ombord på ett jumbojet. När det fortfarande står kvar på marken, alltså.

SYRLIG RESPONS Enligt planerna skulle Donald Trump ha hållit sitt tal till nationen redan den 29 januari, men på grund av den då pågående nedstängningen av stadsapparaten tvingades USA:s president att skjuta på det. Natten till onsdag, svensk tid, blev det slutligen av – och vid sidan av de politiska utspelen blev den stora snackisen att ett flertal kvinnliga kongressledamöter valde att klä sig i vitt för att hedra de kvinnor som kämpade för rösträtt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På bilden ovan ger talman Nancy Pelosi (D) ganska tydligt uttryck för vad hon egentligen tyckte om Trumps budskap.

VLAD-KERT VÄDER Det är inte bara i Sverige som snösnurran orsakade problem under veckan. Även Ryssland fick sin beskärda del av nederbörd i måndags, vilket drabbade bland annat Sankt Petersburg. Strax utanför staden, som mellan åren 1924 och 1991 hette just Leningrad, ligger området Razliv och det är precis där som arbetaren på bilden ovan ägnar sig åt att röja snö runt dess iögonfallande staty över den sovjetiske landsfadern som gav staden sitt tidigare namn: Vladimir Lenin.

HIMLA SNYGGT Bilden visar ett så kallat zodiakalljus, ett vitt sken på natt­himlen som var synligt nära Hajnacka, i södra Slovakien i torsdags. Det bleka ljuset ­orsakas av interplanetärt damm som reflekteras i solljuset. Det astronomiska fenomenet syns oftast i februari och mars efter solnedgången och i september och oktober, men då före sol­uppgången.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Veckans bilder

Jan Björklund

Island

Berlin

Tyskland

Adam Levine

Super Bowl