Mamma fälld för könsstympning

avTT

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
En kvinna har befunnits skyldig vid Old Bailey i London till att ha könsstympat sin dotter. Arkivbild.

En kvinna i London har befunnits skyldig till att ha könsstympat sin dotter. Hon kan nu dömas till upp till 14 års fängelse.

Det är första gången som någon har fällts för brottet i Storbritannien.

– Det kommer att skicka en chockvåg genom samhället. Det är en väckarklocka, det kommer att bli mycket avskräckande, säger Hibo Wardere, som arbetar mot könsstympning, till Thomson Reuters Foundation.

Polisen började utreda fallet i augusti 2017 efter att en treårig flicka förts till sjukhus av sina föräldrar. Flickan blödde kraftigt och läkare upptäckte att hon hade tre skärsår i underlivet.

Under rättegången sade mamman, som har afrikanskt ursprung, att dottern hade skadat sig vid ett fall från en köksbänk. Men enligt fyra läkare, varav två experter på könsstympning, hade såren tillfogats av ett vasst instrument som en skalpell och kunde inte förklaras med ett fall.

Könsstympning är förbjudet i Storbritannien sedan 1985 och det är första gången som någon fällts för brottet. Dom mot kvinnan meddelas den 8 mars.

Flickans pappa, som också var åtalad, friades från anklagelserna om könsstympning och för att ha misslyckats med att skydda sin dotter.