Familjens hund blev ihjälbiten – i deras trädgård

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:

Det som började som en underbar sommarkväll förvandlades till en chockartad skräckscen. När familjen skulle grilla i trädgården kom en enorm hund springande och bet ihjäl familjens hund Ninja.

– Vi har förlorat vår kompis, vår hund, säger Victoria Andersson.

Victoria Andersson från Örnäset i Luleå beskriver det som en varm och vacker sommarkväll. Familjen skulle äta middag tillsammans på altanen och semestern var runt hörnet. Men snart fick det hela en förfärlig vändning, något som Norrländska Socialdemokraten var först med att skriva om.

Från ingenstans kom en stor svart hund springande in på familjens trädgård och slet av det kompostgaller som satt framför en liten öppning på altanen, varefter den kastade sig över Ninja, familjens sjuåriga Jack russel terrier som låg och vilade på en fåtölj i värmen.

– Den högg direkt, säger Victoria som genast försökte hindra den våldsamma attacken från att fortgå. Medan Victoria försökte dra hunden från Ninja kom hennes man, Lasse Johansson, springande och drämde till den med en spade. Men den attackerande hunden reagerade inte på någonting utan fortsatte att hugga.

– Den släppte inte taget och vår hund for runt som en trasa i luften.

Ninja gav ifrån sig förfärliga skrik, som fick Victoria och Lasses 13-åriga dotter Hedvig, som då befann sig inomhus, att springa ut på altanen – där hon fick bevittna den förfärliga scenen.

– Jag är väldigt ledsen över att hon fick se det, säger Victoria.

1 av 4 | Foto: LASSE JOHANSSON/PRIVAT
Ninja.

Söndertuggad höftmuskel

Tillslut dök en av ägarna till den stora hunden upp och lyckades avbryta attacken.

– Vår hund hade tolv bitmärken över ryggen och nosen. Jag trodde att hon skulle dö på fläcken.

Familjen lindade in Ninja och åkte till djursjukhuset där hon undersöktes. Vid tre på natten ringde veterinären.

– De sa att hon var alldeles för söndertrasad. En höftmuskel är alldeles söndertuggad. Hon fick somna in där, säger Victoria.

– Det har varit fruktansvärt. Man försöker vara i rörelse hela tiden för att inte tänka på det, men så hittar man en gammal leksak på gården och så bryter man nästan ihop. Jag har varit hundägare hela livet men just det här hunden var något speciellt. Hon följde med mig till jobbet varje dag, säger Lasse Johansson.

”Den här hunden bet för att mörda”

Victoria beskriver ägarna till andra hunden som förkrossade och chockade över händelsen – men att de inte vill ta sitt ansvar:

– De tänker inte ta ansvar för de kostnader som detta inneburit. De hade ingen försäkring på hunden. Vi polisanmälde och yrkade på skadestånd.

Victoria vet inte vad det var för ras på den attackerande hunden men beskriver den som väldigt stor och muskulös hund med breda käkar som inte släpper taget när de väl hugger.

– Man borde ställa lite krav tycker jag. Det är ju svårt att förbjuda raser men någon slags licens borde inte vara helt omöjligt att kräva för att få ha den här typen av hund. En sådan hund är ju ett laddat vapen. Den har ju de generna i sig. Den här hunden bet ju inte var för att markera utan för att mörda, för att ha ihjäl.
Hon fortsätter:
– Det är otäckt. Grannar med små hundar och små barn är väldigt oroliga.

Inte brottsligt

Polisens förundersökning lades ner efter ungefär en vecka.

– Det finns ju koppeltvång men tydligen är det inget brott om en hund smiter och tuggar ihjäl någon annans hund, säger Victoria. Inte nog med att vi har förlorat vår hund, nu måste vi driva ett civilrättsligt ärende också.

– Jag skulle hellre betala 200 000 kronor för att få min hund tillbaka, säger Lasse Johansson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN