Nyheter

Ny fas i Trängslet-branden: eftersläckningen

Av: 

Hans Falk

NYHETER

TRÄNGSLET. Dagen efter “Ödesdagen” och branden vid Trängslet är under kontroll.

Räddningsarbetet går nu in i ett nytt skede - eftersläckning.

Nu hyllas samarbetet med alla utländska krafter som ryckt in.

– De kommer från olika länder och hjälper till. Det är fantastiskt, säger Sevak Yanikian, brandman från Södertörns brandförsvar.

Det stora orosmolnet för alla inblandade i branden är över. På söndagen meddelade räddningsledare Johan Szymanski att man vunnit mot “Ödesdagen”. Med hjälp av goda förberedelser och tidigt insatta åtgärder var det möjligt att på lördagen gå in i nytt skede - påbörja eftersläckningsarbete och så småningom lämna över till Fortifikationsverket. Det VMA som gällt över området har sedan klockan 15 på lördagen upphört att gälla.

En av alla brandmän som hjälpt till med släckningsarbetet vid Trängslet är Sevak Yanikian, från Södertörns brandförsvar. Sedan i torsdags har han och kollegorna från Södertörn arbetat med att släcka glödbränder för att säkerställa läget vid skadeplats syd. Nu hyllar han samarbetet med hjälpen från tyskarna.

– Det har funkat jättebra. De har gjort ett fantastiskt jobb. De kommer från olika länder och hjälper till. Det är fantastiskt, säger Sevak Yanikian.

Det har varit tunga dagar för honom i värmen men han ser positivt på tiden i brandområdet vid Trängslet.

– Man är väldigt glad att man får hjälpa till. Det är kul fast det är väldigt tunga dagar. Det är viktigt att vätska upp sig och sedan vila, säger Sevak Yanikian.

Efter tre dagar vid brandens södra område blir han och kollegan Anna Norelius under söndagen förflyttade till skadeplats nord för att hjälpa till med att lägga slang och patrullera. Men arbetspassen ute på fältet är tunga och långa. Trots det går det att uthärda, mycket på grund av hjälpen utifrån.

– Vi har en otrolig hjälp från allmänheten som har sett till att vi har massor med mat och massor med vatten. De riktiga hjältarna är de som bistått med allt som gjort att vi har det så bra här, säger Anna Norelius.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert: