Omvärldens hyllningar till Kofi Annan

Av: Isabelle Nordström, Malin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Omvärlden är i chock efter beskedet att Kofi Annan är död.

FN:s tidigare generalsekreterare avled efter kort tids sjukdom.

– Jag träffade honom så sent som i våras när han var i Sverige för ett privatbesök, säger diplomaten Pierre Schori, tidigare FN-ambassadör.

Pierre Schori hyllar Kofi Annan: ”Han stod upp mot Bushs illegala Irak-krig”.
Foto: Tina Mangnergård / TT
Pierre Schori hyllar Kofi Annan: ”Han stod upp mot Bushs illegala Irak-krig”.

Kofi Annans bortgång kommer som en chock för många och hyllningarna strömmar in.

Kung Carl XVI Gustaf och de andra i Kungafamiljen har tagit emot beskedet med sorg.

”Kofi Annan var en varm och lyssnande person präglad av djup visdom. Kofi Annan var en stor ledare med mycket empati som ständigt arbetade för människors rättigheter. Under åren utvecklade jag och hela vår familj en personlig vänskapsrelation med Kofi Annan och hans hustru Nane”, säger han genom ett pressmeddelande.

”Våra varmaste tankar går nu till Nane Annan och hennes familj.”

En av dem som arbetade nära honom är tidigare S-politikern och diplomaten Pierre Schori. Han var Sveriges FN-ambassadör i New York när Annan var generalsekreterare.

– Han stod upp mot Bush illegala Irak-krig, både förberedelserna och när det skedde. Han fördömde Irakkriget, försvarade folkrätten och FN:s stadgar, säger Pierre Schori till Aftonbladet.

”Stod upp för folkrätten”

Han jämför Kofi Annan med Dag Hammarskjöld.

– Han var en förebild för hur en politiker och generalsekreterare ska agera och det var helt i Dag Hammarskjölds anda. De har båda blivit nödvändiga förebilder, säger Pierre Schori.

Annan stod alltid upp för de svaga, menar Schori.

– Det jag minns framför allt är han alltid stod upp för folkrätten, för stormakters militära våld och personligt är det hans ödmjuka röst när han pratade om hemska saker. Han hade ett varmt hjärta och höll huvudet kallt i krissituationer, säger Pierre Schori.

Foto: Lotte Fernvall
Margot Wallström.

Utrikesminister Margot Wallström (S) minns Kofi Annan.

– Han personifierade det bästa med FN, och behövde hantera några av de svåraste utmaningarna. En stor lyssnare, och fick alla att verkligen vilja lyssna, skriver hon på Twitter.

”Viktigt att fortsätta i hans anda”

Den tidigare biträdande generalsekreteraren Jan Eliasson arbetade med Kofi Annan i många år och är tagen av beskedet.

– Han var en oerhörd ledargestalt, en av de främsta FN har haft. Han gjorde stora insatser på Balkan, olika konflikter i Afrika och jag arbetade själv med honom i Somalia, säger han till Aftonbladet.

– Det är en föregångsperson som har lämnat oss. Det är väldigt viktigt att vi försöker arbeta vidare i hans anda.

Vad är ditt bästa minne av Kofi Annan?

– När vi åkte hiss från 38:e respektive 37:e våningen under 92–93, när det var kris i både Afrika och på Balkan. Vi räknade ut att vi tillsammans höll på med 13 olika konflikter på en gång. Jag kommer ihåg det på grund av det enorma lidandet men också för att han aldrig g av upp.

– Det är en av mina närmaste vänner som har gått bort. Så jag får fortsätta hämta mig och hämta minnen från den tid jag hade tillsammans med honom, och som jag är väldigt tacksam över, säger Jan Eliasson.

Foto: Lotte Fernvall
Cark Bildt sörjer Kofi Annan och kallar honom ”en av de sanna globala ledarna i vår tid”.

Carl Bildt sörjer Kofi Annan.

– Jag är djupt ledsen över Kofi Annans bortgång. En av de stora globala ledarna i vår tid. En man med mod, vishet och vänskap. Jag är hedrad över att haft privilegiet att få arbeta med honom, skriver Bildt på Twitter.

1 av 11 | Foto: Martial Trezzini / SCANPIX SWEDEN
Publicerad:

LÄS VIDARE