Valet 2018

Socialdemokraterna om LSS: ”Beredda att satsa en miljard”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Sedan regeringen tillträdde har många färre funktionsnedsatta assistans än tidigare. Hanteringen av LSS har kallats för ”katastrof” och ”haveri”.

Nu lovar Socialdemokraterna förändring och öppnar för blocköverskridande samarbete.

– Det kan kosta 700 miljoner eller en miljard. Det spelar ingen roll, säger Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Regeringen har under nuvarande mandatperiod fått utstå hård kritik för hur de hanterat LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

De besparingar som gjorts har inneburit att många funktionshindrade blivit utan assistans.

I regeringens instruktioner till försäkringskassan från 2017 lyder ett av direktiven att de ska ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.”

Efter kritiken togs besparingskraven i LSS-utredningen bort i våras, men många menar att det krävs mycket mer för att ”städa upp” efter så lång tid med inskränkningar i lagen.

Socialdemokraterna lovar nu förbättring och säger att de är beredda att inleda blocköverskridande samtal för att rädda LSS.

”Blir bestört”

– Jag blir bestört när jag ser hur det blivit. Vi har system som är till för att stötta när livet inte går ihop, det måste fungera, säger Lena Hallengren (S), under en pressträff på torsdagsmorgonen.

Hon medger att LSS inte har fungerat som det ska och att Socialdemokraterna nu är villiga att göra vad som än krävs för att förbättra situationen.

– Mångas situation har blivit en kamp för att få det de har rätt till. Det har inte varit politikens mening. Men när det blivit fel måste politiken kunna säga det och ändra på det så att det blir rätt, säger Lena Hallengren.

Enligt Hallengren är de beredda att lägga stora summor på förbättrat stöd till funktionsnedsatta och hoppas att det ska gå att nå en överenskommelse över blockgränserna.

– Till andra seriösa partier som står fast vid att det ska vara stöd efter behov: Socialdemokraterna sträcker ut handen till blocköverskridande samtal.

– LSS och personlig assistans är en viktig del av välfärden, det är vårt besked. Vi ser fram emot att höra deras besked.

Annie Lööf: ”behövs inga rundabordssamtal”

Ett parti som Lena Hallengren nämnde under presskonferensen som ett exempel på samarbetspartners är Centerpartiet. Nu svarar Annie Lööf på inviten.

- Många frågar sig vad som hänt med Socialdemokraterna när det krävs en valrörelse för att de ska visa solidaritet med samhällets mest utsatta, säger hon till Aftonbladet.

Lööf säger att hon kan tänka sig att ha en diskussion med Socialdemokraterna, men riktar samtidigt hård kritik mot hur de skött LSS de senaste åren.

- Det är ovärdigt ett regeringsparti som Socialdemokraterna att strunta i dessa barn i fyra år. När de väl ger besked är det att de vill ha samtal, säger Annie Lööf.

Det viktigaste, menar hon, är att få till en snabb förändring.

- Vi pratar gärna, men framförallt kräver vi att riksdagen snabbt får klubba en lag som ger utsatta barn stöd. För det behövs inga rundabordssamtal.

”Socialdemokraterna borde skämmas”

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor går också hårt åt regeringen i en kommentar till TT:

– Socialdemokraterna borde skämmas, det här gör de inte av omsorg om de mest utsatta barnen utan om sina egna opinionssiffror.

– Vi har hela mandatperioden efterfrågat det här, vi har allt underlag som behövs. Hade man velat hjälpa barn hade man kunnat göra detta tidigare.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sjöstedt anklagar regeringen för att ”snåla” på assistans

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Socialdemokraterna

Politik

Personlig assistans

Lena Hallengren

Annie Lööf