Hund åt bajs med cannabis – blev hög

Av:  TT

Under en promenad fick hunden Syndra i sig vad som tros vara mänsklig avföring. Efter att ha blivit loj och vinglig tog matte Caroline henne till en veterinär, som efter tester konstaterade att hunden blivit hög – på cannabis.

TT
TT

Hunden Syndras söndagspromenad i Årstadal i södra Stockholm slutade på akuten. Syndra glufsade i sig bajs – äckligt, tycker de flesta människor, men i det här fallet även farligt. Syndra blev riktigt dålig. Hon ville inte gå och hennes matte tyckte att hon såg full ut, men hon anade inte att veterinären senare skulle konstatera att hunden fått i sig narkotika.

– Hon låg och dåsade i sängen, orkade knappt lyfta på huvudet, var okontaktbar och liksom kisade med ögonen. När hon väl reste sig var hon väldigt vinglig och loj. Jag tänkte att det var något neurologiskt och åkte in akut till veterinären, som genast ville göra ett drogtest, säger Caroline till Stockholm Direkt.

Problem i Berlin

Enligt Caroline sade veterinären att det hänt åtminstone en gång tidigare. Och 2013 rapporterade tyska tidningen Der Tagesspiegel om att hundar i Berlin fått i sig avföring från narkomaner i de största parkerna i staden blivit ett växande problem.

Fred Nyberg är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet och har studerat effekterna av cannabis. Han säger till TT att för att en hund ska bli påverkad sekundärt genom att äta avföring måste personen som brukat drogen ha gjort det i stora mängder.

– Det är lite överraskande om det har gett så kraftig effekt. Frågan är om veterinären verkligen testat för andra saker än cannabis. Vi vet att många som tar droger oftast tar fler än en sort och det kanske är effekten av dem man sett här. Det behöver vara ganska stora mängder hunden fått i sig för att man ska se en effekt utåt, säger han.

Inga liknande fall

Stockholm Direkt har även talat med Maria Karlsson, överveterinär specialiserad på smådjur, som inte hört talas om något liknande fall i Sverige och säger att det låter mer troligt att hunden ätit just cannabis, och inte fått i sig den via mänsklig avföring.

Publisert:

LÄS VIDARE