Väder

Oväder drar in över Västsverige – SMHI varnar för stormbyar

avJenny Rydberg

Stormen Johanne som just nu befinner sig över Danmark och Tyskland kommer röra sig uppåt och orsakar stormbyar i Sverige under fredagen.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormbyar i Bohuslän och Göteborg.

– Det kommer att blåsa en hel del och man får använda sunt förnuft, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

Under torsdagseftermiddagen varnade DMI, Danmarks meteorologiske institut, för stormen Johanne. Ovädret kommer sedan att röra sig uppåt, något som orsakar stormbyar i Västsverige under fredagen.

– Det ligger nu på gränsen mellan Danmark och Tyskland. Det kommer röra sig nordost och det är i samband med det här, när nederbörden har passerat, som det blir blåsigt, säger Johan Lundgren.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormbyar i Göteborg och Bohuslän.

Foto: JULIAN STRATENSCHULTE
Stormen drar in över Hannover i norra Tyskland.

Risk för kringflygande föremål

En klass 2-varning innebär att det finns risk för kringflygande föremål och risk för skador på byggnader. Det finns också risk för större skador på skog och för att det blir störningar i trafiken och i el- och teleförsörjningen.

–Det börjar blåsa på förmiddagen och kulmen nås på eftermiddagen, som det ser ut. Det är allmänt blåsigt i den södra delen av landet, men det är Bohuslän som får de kraftigaste vindarna, säger Johan Lundgren.

Stormbyarna orsakar bland annat att tåg ställs in under fredagen. Västtågen ersätter sträckan mellan Strömstad station och Uddevalla central med bussar, på grund av vädret.

Way out west vädersäkrar

I Göteborg pågår just nu festivalen Way out west.

– Vi har följt prognosen väldigt noggrant och har haft regelbundna möten, säger Joakim Skoglund, press- och marknadschef på Luger som arrangerar Way out west.

Man har gjort flera åtgärder på festivalområdet för att vara redo för ovädret.

– Det vi gör nu och inatt är att vi fortsätter ta höjd för eventuella förändringar i vädret och vädersäkrar området. Vi åker runt och kollar noggrant på området, plockar bort lösa föremål, stabiliserar saker som eventuellt behöver stabiliseras och om det är något som inte håller måttet så monterar vi ner det. Vi jobbar proaktivt här.

Storm och kuling till havs

Förutom klass 2-varningarna för stormbyar i Bohuslän och Göteborg så har SMHI också utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i inre Dalsland.

En klass 2-varning för storm har utfärdats för Skagerrak och klass 1-varningar för kuling har utfärdats för Kattegatt, Öresund, stora delar av Östersjön, samt för Ålands hav och Bottenhavet. SMHI varnar även för kuling i Vänern.

Kommer man att märka av vindarna i andra delar av landet?

– Det ser ut att kunna vara blåsigt i hela södra delen av landet, framförallt i Götaland men även i Svealand. För Götalands del är det egentligen blåsigt hela fredagen, medan det i Svealand är framförallt på eftermiddagen som det blir blåsigt, säger Johan Lundgren.

Åska och regn innan blåsten

Under fredagen väntar också regn och åska.

– Det är ett område med regn och åska som rör sig framför blåsten och när nederbörden har passerat så börjar det blåsa, säger Johan Lundgren.

Nederbörden rör sig sedan norrut och vindarna kan kännas av i Norrland under lördagen.

– Lågtrycket rör sig upp över Norge och blåsten kommer att lugna ner sig under natten mot lördagen. Det blir lite blåsigt i norra och mellersta norrland under lördagen, men det blir inte riktigt så blåsigt som det är i Bohuslän på fredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI