Svenskarnas oro för klimatet stiger kraftigt

Extremhetta, torka och bränder har varit i fokus under sommaren 2018.

Nu oroas fler svenskar för klimatförändringarna, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Många har njutit av den varma sommaren, men ställer sig naturligtvis frågor. Det här är inte riktigt normalt, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Hettan har hållit Sverige i ett järngrepp i sommar. Men det har inte bara inneburit glass, bad och lata dagar på stranden.

Det extrema vädret har fört med sig en torka som vi inte upplevt sedan 1992.

– Situationen är mycket allvarlig, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på en pressträff tidigare i sommar.

Få har också missat rapporteringen om skogsbränderna som härjat på flera platser. Många har evakuerats och mark för miljoner har förstörts.

Experterna larmar

De senaste månaderna har flera experter larmat om klimatförändringarna.

– Det man kan säga är att nästa årtionde kommer att bli varmare än det här, och så kommer det att fortsätta. Om 40-50 år kommer en normalsommar att vara så här varm, har klimatexperten och den tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren sagt.

– Trenden vi ser i världen är oroande. Extrem torka, värme och översvämningar sker vid lägre global uppvärmning än vad som tidigare förväntats. Det vi ser nu i Sverige och runt om i världen sker redan vid en grads uppvärmning, och slår dessutom allt oftare till i vår del av världen, säger professor Johan Rockström.

Fler svenskar oroas

En ny undersökning för Aftonbladet/Inizio visar nu att fler svenskar oroar sig för det som händer med klimatet.

– Den här undersökningen gjorde vi första gången i november 2015. Sedan har vi återupprepat den. Det vi kan se den här gången är att andelen som oroar sig för just klimatförändringar har ökat från 51 procent i november 2015, till 76 procent i dag, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, och fortsätter:

– Vi tror att det handlar väldigt mycket om sommarens torka och bränder som alla naturligtvis har märkt av. Många har njutit av den varma sommaren, men ställer sig naturligtvis frågor. Det här är inte riktigt normalt. Vad kan det här bero på?

Kvinnor mer oroade

Undersökningen visar också att kvinnor oroar sig mer än män.

– Det som är intressant att titta på i den här mätningen är också att andelen som tror att klimatförändringarna beror på mänsklig påverkan har sjunkit. Det är fler som tror att naturliga orsaker spelar roll, säger Karin Nelsson.

Vilka slutsatser kan man dra av mätningen?

– Att klimatförändringarna är påtagliga. Vad det beror på är alla inte överens om, men att klimatförändringarna är oroande är man överens om.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


Publisert:

LÄS VIDARE