Demens

Ny studie: Nykterism ökar risken för demens

Av: 

Jonathan Lundberg

Alkohol kan orsaka stora problem – men även drastiskt minska risken för demens.
Alkohol kan orsaka stora problem – men även drastiskt minska risken för demens.

NYHETER

Gillar du att ta en bärs i bastun, eller ett glas vin efter jobbet?

Grattis, då lider du mindre risk att utveckla demens – om man ska tro brittiska forskare i en ny stor studie, skriver CNN.

För den som inte dricker alkohol ökar risken att utveckla en demenssjukdom, menar brittiska forskare vars studie publicerats i den medicinska facktidningen British Medicine Journal (BMJ).

Men detta gäller bara måttligt alkoholintag – dricker man mer än sju glas vin i veckan, enligt brittiska alkoholrekommendationer, ökar man också risken för demens. Något även tidigare studier visat.

Följde 9 087 personer

Resultaten fick man genom att följa 9 087 personer i London under drygt 30 års tid. Forskarna registrerade försökspersonernas dryckesvanor mellan 1985–1993, och följde därefter hur många av dem som utvecklade demens senare i livet. Det visade sig att personer som avhöll från att dricka alkohol under minst tio års tid hade 50 procents högre sannolikhet att utveckla demenssjukdomar, skriver CNN.

Av deltagarna i studien så var det 1 300 som avstod från alkohol under en längre tid. 98 av dem, 7,5 procent, utvecklade demenssjukdomar. Detta till skillnad från 5 procent om man såg till hela deltagargruppen.

Studien har kritiserats

Dock har flera forskare kritiserat metoden som har använts i undersökningen.

– Visserligen räknar modellen på statistiska skillnader, men först måste man inkludera alla skillnader och sedan vara säker på att du lyckas mäta dessa, säger doktor Suzi Gage, psykolog och epidemiolog vid University of Liverpool till CNN.

Hon menar att det handlar om vilka det är som avstår alkohol. Enligt henne är det sannolikt flera av dem som slutat dricka av hälsoskäl som exempelvis hjärtproblem. Dessutom syns det i studien att flera av deltagarna är ensamstående, har lägre utbildning eller ingår i en lägre samhällsklass – samtliga riskfaktorer för en sämre hälsa.

– Det skulle kunna vara så att en liten mängd alkohol är skyddande, men jag är inte övertygad, säger hon till CNN.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Gårdsförsäljning av alkohol - kan snart bli verklighet

ÄMNEN I ARTIKELN

Demens

Alkohol

Forskning & vetenskap

Hälsa