Eric, 20, med Downs syndrom sköts till döds av polis

Mannen som sköts till döds av polisen i morse var 20-åriga Eric Torell som hade Downs syndrom.

Pappan gick ut och letade efter Eric som hade rymt hemifrån med ett leksaksgevär – och fick dödsbudet av polis på plats.

– Han var helt underbar, världens mest kärleksfulla människa, säger mamman Katarina Söderberg.

Vid 23-tiden på onsdag kväll åkte Eric Torell, 20, färdtjänst från mamma till pappa.

Det var sista gången Katarina Söderberg, 56, såg sin son i livet.

– Han var helt underbar, världens mest kärleksfulla människa. Största intresset var att bada, i morgon skulle vi åka ut och bada hos mina vänner i Tyresö, säger Katarina Söderberg.

”Kan inte förstå att det är sant”

Eric var autistisk och hade Downs syndrom. Läkare har bedömt att han befann sig på en treårings mentala nivå, berättar mamman.

– Han var jättesnäll, jätteklok och hjälpte till att plocka i disken… sociala sammanhang hade han väldigt lätt att förstå. Sedan var han ju gravt utvecklingsstörd, men han var mycket omtyckt i skola och kollo och på korttidsboende. Han var älskad av alla, säger Katarina Söderberg.

Under natten mot torsdag rymde Eric från lägenheten i Vasastan, berättar pappan för Aftonbladet. Något som Eric kunde göra ibland, men det hade inte hänt på länge, säger pappan. Han gick ut och letade.

– Då var det tre polisbilar ute på gatan. Jag frågade om de hade sett någon pojke med Downs syndrom, han har stuckit hemifrån, sa jag. Då sa han att nej, vi har inte sett någon och vi har inte resurser att åka och leta, säger pappan.

”Jag vet inte om han fortfarande levde”

Sedan gick pappan hem och ringde polisen för att anmäla sonen försvunnen. En stund senare gick han ut och letade igen, och gick på nytt fram till poliserna.

– Så frågar polisen vad det är för signalement på Eric. När jag berättat hämtar han ett befäl, som berättar att de har skjutit Eric och att han har avlidit. Jag vet ju inte om han fortfarande levde när jag var där första gången, säger pappan.

Händelseförloppet är ännu oklart. Enligt uppgifter till Aftonbladet larmades polisen om att en man visat en pistol för boende på adressen. När polisen kom till platsen ska en hotfull situation ha uppstått, och polisen sköt verkanseld.

– Vi är helt förstörda, vi är i chocktillstånd. Jag kan inte förstå att det är sant, säger Katarina Söderberg.

”Leksaksgevär för en femåring”

Enligt källor till Aftonbladet var det tre poliser som avlossade skott, vilket även familjen fått höra. Åklagare har bekräftat att det var fler än en polis som sköt.

Med sig hade Eric ett leksaksvapen.

– Det var ju förstås väldigt olyckligt att han av någon outgrundlig anledning hade med sig det. Men varför måste man skjuta ihjäl honom, skjut honom i foten då? Och från tre poliser? Man kan ju inte bli beskjuten av en plastbit, säger Katarina Söderberg.

Även pappan är chockad och förundrad över polisens agerande.

– De säger att det var en replika av en pistol. Det var det ju inte, det här var ju ett leksaksgevär i miniatyr för en femåring. Det är mycket mindre än ett vanligt gevär, och billigt, i plast, säger pappan.

Kritisk mot spekulationer

Händelsen utreds nu av särskilda åklagarkammaren som misstänkt tjänstefel.

– Jag känner att vi måste berätta om händelsen, eftersom det enda som finns ute nu är polisernas version. Ett barn med Downs syndrom, och autistiskt. Hur han skulle kunna vara så hotfull? Det finns inte, säger Katarina Söderberg.

På sociala medier florerar uppgifter om sonen som Katarina Söderberg tycker är förkastliga. Att det var ”rätt åt honom”.

– Vi vill inte att det ska stå oemotsagt i sociala medier att min son skulle ha gjort något. Det är inte som att han smugglat in vapen från Afghanistan, som vissa spekulerar i. Han kan knappt ens prata, han kan bara säga mamma, säger Katarina Söderberg.

Publisert:

LÄS VIDARE