Billström rasar mot försvarsministern: Vi behöver få veta

avCornelia Mikaelsson, TT

Under fredagen avgick Peter Hultqvist pressekreterare efter DN:s avslöjande om hennes kopplingar till försvarslobbyn.

Nu går Moderaternas gruppledare Tobias Billström ut med stark kritik mot försvarsministern.

– Kopplingen mellan ett privat familjeföretag i försvarslobbybranschen och försvarsministern själv är djupt suspekt och signalerar frågetecken.

Peter Hultqvists tidigare pressekreterare, Marinette Nyh Radebo, hade ett eget konsultföretag som hon skrev över på familjemedlemmar i samband med steget in i regeringskansliet. Dagens Nyheter avslöjade att hon fortsatt med verksamheten, vilket gjorde att hon avgick under fredagen.

– Det är uppenbart att den här pressekreteraren anställdes inom försvarsdepartementet innan hon avslutade sitt engagemang i familjeföretaget, säger Tobias Billström.

Han menar att varken försvarsministern eller statsministern har gjort tillräckligt för att säkerställa att det inte händer igen.

1 av 3 | Foto: Pontus Lundahl/TT
Marinette Nyh Radebo på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Arkivbild.

– Vi behöver få veta när försvarsministern fick informationen och hur länge statsministern visste om den här mycket olämpliga kopplingen, säger Tobias Billström och forsätter:

– Försvarsministern deltog i arrangemang som det här företaget anordnade. Visste statsminister om detta och varför gjorde han ingenting för att stoppa det?

Duckar för frågan

Istället för att lägga korten på borden tycker han de har duckat för frågan under presskonferenser.

– Redan när det uppdagades var det uppenbart att regeringen inte ville prata om den här frågan.

Enligt Tobias Billström har försvarsminister Peter Hultqvist valt att prata om försvarspolitik när han har haft möjligt att svara på frågor under presskonferenser.

– De nöjer sig med att ge korta svar och de har sagt att de inte vill diskutera frågan mer nu när hon har slutat.

Om Peter Hultqvist inte vågar ställa sig framför media och ge tydliga svar anser Tobias Billström att man inte kan utesluta att det kan finnas ännu mer som inte har uppdagats.

– Både försvarsministern och statsminister måste vara tydligare om vad som egentligen har hänt. Så var fallet också i Transportstyrelsen. Man förde inte informationen vidare till andra instanser, i synnerhet inte till statsministern.

Inte första gången som det händer

Att det inte är första gången som det inträffar ser han som djupt allvarligt.

– Man kan inte låta bli att tänka tillbaka på det faktum att det här är andra gången som försvarsminister Peter Hultqvist blir påkommen med att ha dålig koll på sin omgivning och den verksamhet som han företräder.

Tobias Billström understryker att det inte är något märkligt med att rekryterar någon som har tidigare erfarenhet inom försvaret.

– Det kan till och med vara en tillgång. Men då måste det finnas vattentäta skott. Det har man uppenbarligen inte säkerställt i det här fallet.

Handlar om riket säkerhet

Eftersom Försvarsdepartementet är en av de känsligaste avdelningarna inom regeringskansliet borde Peter Hultqvist säkerställt att hon avslutat sitt tidigare engagemang, berättar Tobias Billström.

– Det handlar om rikets säkerhet. Där får det inte finnas något tvivel om personerna som är anställda.

”Jag behöver inte kommentera det mer”

När TT:s reporter frågade om Marinette Nyh Radebos koppling till förvarslobbyn varit en belastning för regeringen svarade statsminister Stefan Löfven:

– Hon har lämnat sitt jobb och någon mer kommentar till det har jag inte. Nu har hon berättat att hon ska avgå och lämnat en förklaring till det. Så jag behöver inte kommentera det mer.

Peter Hultqvist har också varit kort i sina svar.

“Jag konstaterar att Marinette Nyh Radebo beslutat att avsluta sin anställning som pressekreterare. Jag respekterar hennes beslut. Hon har under sina fyra år som pressekreterare gjort ett utmärkt arbete”, skriver han till TT.

Nyh Radebo har hela tiden sagt att hon inte har agerat felaktigt och att hon inte ser något olämpligt i att familjen drivit verksamheten vidare i bolaget.

ARTIKELN HANDLAR OM