Strandhäll om krisen på Danderyds akut: ”Fullständigt oacceptabel”

Publicerad 2018-08-21

Kaoset på akuten fick personalen att slå larm och anmäla.

Nu har socialminister Annika Strandhäll (S) besökt Danderyds sjukhus.

– En fullständigt oacceptabel arbetsmiljö. Jag förväntar mig och kräver att Svenonius och M-ledningen tar sitt ansvar, säger hon.

I sommar har akutsjukvården i Stockholms län gått på knäna.

Allra värst har det varit på Danderyds sjukhus. I Aftonbladet har sjuksköterskor slagit larm om 15-timmarspass utan matrast eller toabesök och patienter som legat i korridorerna.

Nu har fackförbunden gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om allvarliga missförhållanden.

Under måndagen besökte socialministern Annika Strandhäll akuten på Danderyd för att bilda sig en egen uppfattning.

– Det är viktigt för mig att lyssna på dem som arbetar på golvet i de här verksamheterna för att få en bild av verkligheten, säger Annika Strandhäll.

– Det är en oacceptabel arbetsmiljö med en personal som ger allt de kan och går på knäna.

Allvarligt att det skett en anmälan

Arbetsmiljöverket ska nu utreda anmälan med förtur.

Annika Strandhäll har själv jobbat fackligt och säger:

– Det är alarmerande att det har gjorts en anmälan. Jag vet att det ska ha gått långt innan personal på en akutmottagning gör det.

Stockholms läns landsting får 2,2 miljarder från staten till satsningar på vården i år, enligt Strandhäll.

– Det har aldrig tidigare kommit så mycket pengar från staten, så förväntningarna är höga. Därför är jag skeptisk till M-ledningens prioriteringar, säger socialministern.

Alliansen i landstinget måste agera

På akuten på Danderyds handlar det om brist på personal och rätt kompetens. Den alliansledda landstingen måste nu agera kraftfullt, menar socialministern.

– Det är Svenonius (finanslandstingsråd (M) reds.anm.) som leder det här landstinget, de måste se till att sånt här inte händer.

Det handlar om den offentliga svenska sjukvården, menar Strandhäll.

– Där har vi en ordning i det här landet att det är politiken som har ansvaret och det är där det ska utkrävas, säger socialministern.

Kan skjuta till mer pengar

Finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) har även hon besökt Danderyds akut. Hon menar att landstinget har gett Danderyd ökad medel och att landstingspolitiker inte ska detaljstyra vården.

– Vi har försökt givit sjukhusen så bra förutsättningar som det bara går och de måste jobba på att vara attraktiva arbetsgivare, säger Svenonius.

– Jag tror att lösningarna måste komma ifrån vården, från chefer och personal inom vården men jag utesluter inte att skjuta till ytterligare resurser för att lösa situationen.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är kritisk till att låta sjukhusen skötas som ett företag. Ett grundproblem är den ökade beläggning av patienter i och med att Nya Karolinskas akut bara tar emot patienter med svårare diagnoser.

– Det är som att ge en stavhoppare en blompinne och säga lös problemet, det är inte seriöst , säger Erika Ullberg.

”Hon borde engagera sig lika mycket i hela vården”

Iréne Svenonius anser att socialminister Annika Strandhäll gör partipolitik av Stockholms läns landsting.

– Jag kan konstatera att socialministern som engagerar sig i Stockholms läns landsting inte engagerar sig lika mycket i hela Sverige. Hon besöker oftare vårt län än andra som har längre köer och större problem, säger Svenonius.

– Jag tycker hon ska engagera sig lika mycket i hela vården och ta sitt ansvar som minister i att vi ska ha en fungerande sjukvård i hela Sverige.

– Men hon åker dit Stockholms tunnelbana når.

Problemen kvarstår

Under fredagen varnade Stockholms läns landsting, SLL, för problem i helgen och hänvisade patienter till närakuter.

Sjuksköterskan Daniela Tapia varnar för att personalen fortfarande går på knäna. Det ökar riskerna – både för de anställda och för patienterna.

– Det är bara en tidfråga innan någon far illa, säger Daniela Tapia.

Under tisdagen meddelande den styrande alliansen i Stockholms läns landsting att man skjuter till 90 miljoner som ska förbättra situationen på akuterna.