Lärare i S-kommuner tjänar 500 kr mindre

500 kronor. Så mycket lägre månadslön har lärare i socialdemokratiskt styrda kommuner jämfört med lärare i borgerligt styrda kommuner.

– Det är inte rimligt, säger Eva-Lis Sirén, förbundsordförande för Lärarförbundet. 

En ny undersökning som Lärarförbundet har gjort visar att grundskolelärare i socialdemokratiskt styrda kommuner tjänar 500 kronor mindre i månaden än vad lärare i borgerligt styrda kommuner gör.

Eva-Lis Sirén, förbundsordförande för Lärarförbundet, förklarar att även om man justerar dessa 500 kronor och dessutom tar hänsyn till skattekraften så är skillnaden mellan de olika politiskt styrda kommunerna fortfarande 250 kronor.

– De 250 kronorna går inte att förklara. Det är inte rimligt, säger hon.

På fredagen hölls en konferens vid Runö folkhögskola i Åkersberga, där bland annat Stefan Löfven gästade.

Eva-Lis Sirén fanns på plats och hon berättar att Löfven tog upp frågan om behovet av högre lärarlöner på eget initiativ.

– Stefan Löfven inser behovet av att höja lärarlönerna. Det är glädjande och positivt. Han är helt överens med oss om att det är nödvändigt att trycka på S-kommunerna om höjda lärarlöner.

Eva-Lis Sirén understryker att lärarlönerna generellt sett är låga i Sverige. Det faktum att lönerna är ännu lägre i de socialdemokratiskt styrda kommunerna menar hon är under all kritik.

– Det håller inte. Vi har en utbildningsnivå i Sverige som gör att vi behöver kommuner som är attraktiva så att lärarna söker sig dit. Nu måste S-kommunerna upp till bevis.

Publisert: