Nyheter

Regeringen avslöjar ny budgetsatsning

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

S positiv till den ena skattesänkningen

Om drygt två veckor ska regeringen presentera höstens budget.

Redan i dag avslöjar alliansledarna en av sina satsningarna – sänkt pensionärskatt.

– Vi gjorde klart och tydligt att vi inte tänker släppa igenom mycket annat innan den var spikad, säger en KD-källa till Aftonbladet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), utbildningsminister Jan Björklund (FP), näringsminister Annie Lööf (C) och socialminister Göran Hägglund (KD) håller i dag en gemensam pressträff på socialdempartementet.

Sedan i eftermiddag är nämligen Rosenbad avstängt på grund av president Barack Obamas besök i veckan.

Enligt källor till Aftonbladet, hade alliansledarnas nyhet ur höstbudgeten ändå hemma på Hägglunds departement – vilket stämde. Regeringen vill i höstens budget sänka skatten för pensionärer.

KD:s hjärtefråga

Enligt dagens förslag ger sänkningen alla pensionärer minst 100 kronor mer i plånboken per månad från och med den första januari.

– Pensionärer är olika. De finns pensionärer som lever på väldigt låg ekonomisk nivå och som kommit högt upp i åldern. Sedan finns det yngre pensionärer som lever ganska gott, säger Göran Hägglund.

Regeringens nya satsning är en vinst för Kristdemokraterna. Partiet har drivit frågan sedan förra årets budgetförhandlingar. Då fick KD igenom halva sänkningen som partiet önskade.

KD fick M:s stöd

Inför året förhandlingar var skattesänkningar för pensionärer högst på KD:s agenda.

– Vi gjorde klart och tydligt att vi inte tänker släppa igenom mycket annat innan den var spikad, säger en KD-källa till Aftonbladet.

Men det blev egentligen ingen match för KD. Moderaterna lämnade walkover och valde att också lägga fram pensionärsskatten som sin prioritering – förutom det femte jobbskatteavdraget.

Satsningen beräknas kosta 2,5 miljarder kronor. Det är 1,35 miljarder kronor mer än vad Alliansen lovade i sitt senaste valmanifest.

S stödjer förslag

Socialdemokraterna välkomnar Alliansens förslag om sänkt skatt för pensionärer, men fortsätter att kritisera regeringens samlade skattepolitik.

– Sänkt skatt är säkert välkommet för många enskilda pensionärer. Men man måste se det i ett sammanhang. Regeringens samlade skattepolitik. Trots att man genomför sänkningen så utvidgas klyftan man jobbskatteavdraget, säger Magdalena Andersson (S), ekonomiskpolitisk talesperson.

S-ledningen har sedan tidigare varit tydlig med att den är mot Alliansens femte skatteavdrag – trots att partiet inte är villig att avskaffa det vid en S-ledd regering.

– Det är faktiskt så att höginkomsttagare får mer än fem gånger så stor skattesänkning som en vanlig pensionär. Det är helt fel väg att gå, säger Andersson.

Hela budgeten presenteras den 18 september av finansminister Anders Borg (M).

ANNONS

50% rabatt på valfri produkt hos Yves Rocher! Ange kod: "NOW50" Gäller första produkten som läggs I varukorgen. Gäller ej rea eller set.

Extern länk från Yves Rocher SE

Beställ här

Publisert: