Då: Nationalhjälte Nu: Ratad av folket

Av: Josefin Sköld

Publicerad:

Statsvetaren Bock Segaard om norska valet i morgon: Nu är väljarna trötta på deras politik

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERG
ATT VARA FOLKKÄR RÄCKER INTE Efter Utøya blev statsminister och Arbeiderpartiets partiledare Jens Stoltenberg Norges landsfader. Men inför valet på måndagen ser det mörk ut. ”Det är tydligt att folk vill ha något nytt nu”, säger Signe Bock Segaard, forskare och statsvetare.

Försöken att ragga röster som taxichaufför räckte inte.

Snart gör Jens Stoltenberg sannolikt sin sista dag som statsminister.

– Han är fortfarande väldigt omtyckt i Norge, men väljarna vill ha något nytt, säger Signe Bock Segaard, forskare och statsvetare.

I augusti lanserade Arbeiderpartiet sin kampanj Taxi Stoltenberg. Statsministern gick ”under cover” som taxi­chaufför för att prata politik med väljarna – och filmklippen gjorde snabbt succé i sociala medier. Men taxikuppen tycks ändå inte hjälpa statsministern att behålla sin post.

Arbeiderpartiet är visserligen Norges största parti just nu med nära 29 procent av rösterna, enligt den ­senaste opinionsmätningen från Infact. På måndag ska de 169 platserna i stortinget fördelas på nytt, och mycket tyder ändå på ett maktskifte. De borger­liga partierna, med Høyre-ledaren Erna Solberg som ­tilltänkt statsminister, kommer i så fall bilda regering.

– Norge följer den vanliga trenden i Europa där regeringar sällan sitter längre än två mandatperioder. Väljarna är betydligt rörligare i dag och yrke eller klass spelar mindre roll i fråga om vilket parti man röstar på, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Lovar sänka skatten

Norska forskaren och statsvetaren Signe Bock ­Segaard poängterar att Stoltenberg och Arbeider­partiet fortfarande är väldigt populära bland norrmännen, det är framför allt koalitionspartierna Sosialistisk venstreparti och ­Senterpartiet som tappar väljare och balanserar kring fyraprocentsspärren.

– De har regerat i åtta år nu och väljarna är trötta på deras politik, det är tydligt att folk vill ha något nytt nu, säger Bock Segaard, som ­arbetar vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

Høyre har bland annat gått till val på ett löfte om skattesänkningar på 25 miljarder kronor och större valfrihet inom vård och äldre­vård. Høyre-ledaren Erna Solberg har även öppnat för ett samarbete med Fremskrittspartiet som ­driver en främlingsfientlig linje. Även liberala Venstre och Kristelig Folkeparti är inbjudna till koalitionen.

”En galen politik”

– Det är naturligtvis ett anmärkningsvärt beslut att bjuda in Fremskrittspartiet, men i jämförelse med S­verigedemokraterna är Frp mer normaliserade här. De senaste åren har de jobbat med sig själva, tonat ner den aggressiva retoriken och hittat några smarta före­trädare som diskuterar fler frågor än invandrings­politik, säger Bock Segaard.

Stoltenberg varnade dock för Solbergs inviter i en ­tv-sänd partiledardebatt på fredagen.

– Man bör inte släppa in Fremskrittspartiet i en ­regering, de står för en ­galen politik, sa han.

Publicerad: