Domare: Vi skäms för Göran Lambertz

1 av 4 | Foto: ERIC TAGESSON
Göran Lambertz kliver ur en taxi på väg in i tv-huset för debatten i ”Veckans brott”.

avAndreas Söderlund

NYHETER

Efter Quick-debatten.

Nu växer kritiken Göran Lambertz.

– Många av oss domare skäms för Göran Lambertz, säger Anders Alenskär, ordförande för domstolssektionen inom Jusek, till Dagens Nyheter i dag.

Leif GW Persson kallade Göran Lambertz galen och tyckte att han kunde passa i Nordkoreas högsta domstol.

Kritiken efter att Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, fortsatt försvara Quick-utredningarna, har inte varit nådig.

Och polisprofessorn är inte ensam.

Nu kommer kritiken från Lambertz egna led.

Anders Alenskär, ordförande för domarnas fackförbund Jusek, anser att han borde avgå från Högsta domstolen, skriver DN i dag.

"Lambertz är okunnig och oseriös"

– Många av oss domare skäms för Göran Lambertz. Vi kan inte kängre tiga och titta på när han fortsätter rasera förtroendet för Sveriges domarkår, säger Anders Alenskär till DN.

Enligt honom är det oetiskt av Lambertz att fortsätta peka ut Sture Bergwall som skyldig efter att han nu har friats från morddomarna. Och inte heller han sparar på orden när han kritiserar Lambertz.

– Han är okunnig, oseriös och verkar närmast agera som privatspanare i syfte att freda sig själv, säger Anders Alenskär.

Han fortsätter:

– Det faktum att Quick aldrig skulle ha dömts för de åtta morden räcker självfallet för att göra detta till den största rättsskandalen i Sveriges historia.

Göran Lambertz fortsätter däremot försvara domarna – och tycker Alenskär borde göra samma sak.

– Det är ett ansvar för mig att säga som det är i det här fallet. Många, inklusive han, borde göra samma sak, säger Göran Lambertz till DN