Inget problem att inte betala tv-avgift i SD

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Fyra av Sverigedemokraternas 21 partistyrelsemedlemmar betalar inte tv-avgiften.

Det är inget problem för partiledningen.

– Vi ser det inte som kontroversiellt på något sätt, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna.

När Aftonbladet granskade de 349 politiker som sitter i riksdagen visade det sig att två av dem inte betalar tv-avgiften trots att de har tv-mottagare: Sven-Olof Sällström, 45, och Julia Kronlid, 33, båda ledamöter för Sverigedemokraterna.

Upptäckten gjorde det angeläget att granska vidare om partiets återstående styrelsemedlemmar följer lagen. Då visade det sig att ytterligare två styrelsemedlemmars privata hushåll inte heller betalat radio- och tv-avgiften: det handlar om Hanna Wigh, 27, och Pavel Gamov, 24.

Sven-Olof Sällström sa till Aftonbladet vid granskningen att han kommer att börja betala tv-avgiften nu när han har skaffat en telefon som har tv-mottagare.

”Ser inget konstigt i det”

Julia Kronlid betalar däremot inte – av princip.

– Riksdagsledamöterna pratade med partisekreterare Björn Söder i går och det man kom fram till då är att man givetvis ska följa lagstiftningen. Men Julia Kronlid vill avvakta rättsprocessen eftersom det är oklart huruvida man ska betala eller inte om man har datorer eller telefoner som kan ta emot sändningar, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos SD.

Radiotjänst är tydliga med att man ändå ska betala avgift, även om frågan är under prövning. Varför är Julia Kronlid undantagen den regeln?

– Det är väl Radiotjänsts åsikt, jag vet inte vem som bestämmer det. Det drivs fortfarande en rättsprocess, beslutet har inte vunnit laga kraft ännu eftersom det är överklagat. Den bedömning Kronlid gör är att hon vill avvakta. Vi ser inget konstigt i det. Man kan alltid välja att betala retroaktivt för hela perioden sen.

Är det inte konstigt att frågan inte är klargjord för henne, när 347 ledamöter i riksdagen valt att tolka frågan som klar och betala i stället för att vänta?

– Det är det beslutet hon tagit, att hon vill avvakta processen. Vad andra tagit för beslut får stå för dem.

Josefin Ydhag, chefsjurist på Radiotjänst, förtydligar att Radiotjänst har tolkningsföreträde om hur en lag ska tillämpas:

– Har man olika åsikter om den kan man processa det i domstol. Men man kan inte välja att avstå från att betala i väntan på en process, säger hon.

Ingen akut fråga

Ledamoten Hanna Wigh gick inte att nå under torsdagens granskning. På fredagen lämnar hon beskedet att hon just anmält till Radiotjänst att hon ska börja betala tv-avgift.

– Vi brukade betala tv-avgift tills vi slängde ut tv:n för något år sedan. Men sen dess har vi utökat vårt hem med surfplattor och liknande, och det har helt enkelt inte varit en tanke på avgift. När jag såg det ni skrivit i dag har vi anmält innehav. Det är ifyllt retroaktivt också. Jag tycker själv att det är lite märkligt eftersom vi inte nyttjar en tv, men jag följer reglerna.

Suppleanten Pavel Gamov hänvisade i går till sina föräldrar, som han bor hos, om varför han inte betalar tv-avgift.

Martin Kinnunen har ännu inte pratat med de båda medlemmarna.

– Vi får höra oss för, vi ser det inte som en akut fråga direkt.

Finns det någon anledning till att sammanlagt fyra av era partistyrelsemedlemmar inte betalat tv-avgift?

– Sverigedemokraterna tycker inte att vi ska ha kvar tv-avgiften. Men som riksdagsledamot ska man följa lagen. Sven-Olof Sällström betalar nu och Julia Kronlid vill avvakta lite. Vi ser det inte som kontroversiellt på något sätt.

2006 polisanmäldes migrationsminister Tobias Billström, handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö Chilò, alla från Moderaterna, av Radiotjänst för brott mot lagen om tv-avgift efter att det kommit fram att de inte betalat tv-avgiften. De två senare avgick kort därefter som ministrar.

Publicerad: