Nyheter

Reinfeldt och Löfven i bråk om utländsk arbetskraft

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Löfven: Reinfeldt låtsas som att han inte begriper

VILNIUS. I veckan lade S och LO fram nya förslag för att skapa ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Men nu får Stefan Löfven (S) hård kritik av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som menar att han använder högerpopulistisk retorik.

– Jag blev bekymrad, deras beskrivning av hur de ser på arbetskraft som kommer till Sverige och vill jobba riskerar att hamna i ett tänkande om vi och dom, säger Reinfeldt.

I onsdags presenterade S och LO gemensamma krav som de menar ska leda till schysta villkor på svensk arbetsmarknad. S-ledaren Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson berättade att om S vinner valet så kommer lex Laval-lagen att rivas upp omgående. Det skulle innebära att svenska fackföreningar skulle ha rätt att kräva att utländsk arbetskraft som jobbar temportärt i landet ska omfattas av kollektivavtal. I dag behöver utländska företag bara leva upp till kollektivavtalens "hårda kärna".

"De som bygger vårt land ska ha schysta villkor"

Enligt Löfven finns det i dag ett stort utbrett problem i Sverige där arbetskraft från andra länder arbetar för lägre löner och sämre villkor. Det snedvrider konkurrensen och leder till ett utnyttjande av människor, menar han.

– De som bygger vårt land ska ha schysta villkor vare sig man bor här eller om man kommer någon annanstans ifrån, sa Löfven.

S-ledaren var också stenhård i sin kritik mot regeringen.

– Vi har nu en regering som sviker de som arbetar i Sverige, som successivt monterar ned den svenska modellen.

Thorwaldsson från LO poängterade att skulden inte alls ligger hos de som kommer till Sverige och jobbar.

Han poängterade dock att skulden inte alls ligger hos de från andra länder som kommer hit och jobbar.

– De som kommer hit vill bara jobba och ta hand om sina familjer.

Reinfeldt mycket kritisk

Utspelet kritiserades omgående av Svenskt Näringsliv. I dag gav också statsminister Fredrik Reinfeldt

sinsyn på vad S och LO sagt. Han gjorde det efter att toppmötet i Vilnius avslutats. Han var då mycket hård i sin kritik mot Löfven och Thorwaldsson. När statsministern fick frågor av Aftonbladet om högerpopulismens framfart i Europa tog han själv upp utspelet.

– Jag blev bekymrad när LO och S lade fram beskrivningar av hur de ser på utländsk arbetskraft som kommer till Sverige. Det riskerar absolut att landa i att försöka stoppa grupper från att komma in, protektionism och risken av att hamna i ett "vi och dom"- tänkande.

Enligt Reinfeldt signalerar arbetarrörelsens båda ledare att svenska arbetare är annorlunda än de som kommer till Sverige och vill jobba.

– Man måste vara mycket försiktig också i hur man utformar förslag och formulerar samhällsproblem. Vi har inte valt metoden att använda ord och "vi och dom"-tänkande som kommer från högerpopulistiska partier. Jag hävdar att det är det riktiga vägvalet, att stå upp och försvara det.

Löfven: "Reinfeldt låtsas bara som att han inte begriper"

Men enligt Stefan Löfven handlar kraven från S och LO om att alla som arbetar i Sverige ska ha samma villkor oavsett var man kommer ifrån.

– För oss är "vi" alla som arbetar i Sverige oavsett var man kommer ifrån. Det är just därför alla ska ha samma villkor så det blir ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden, säger Löfven.

Enligt S-ledaren låtsas bara Fredrik Reinfeldt som att han inte begriper vad det handlar om.

– För honom betyder öppenhet ett system som pressar löner och villkor neråt och låter människor från andra länder utnyttjas och fara illa. Han står inte upp för den svenska modellen som bygger på öppenhet, men med schysta villkor för alla.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: