Statsministern blev taxichaufför

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jens Stoltenberg vill höra vad väljarna tyckte

Några norska taxikunder i Oslo fick sitt livs överraskning.

Bakom ratten satt statsminister Jens Stoltenberg i egen hög person.

Landet går snart till val och statsministern ville höra vad folk har för åsikter.

Taxikunderna hade inte i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig vem som skulle köra. En eftermiddag i juni satte sig Norges statsminister bakom ratten i en taxi och körde runt i Oslo. De flesta passagerare märkte inget till en början men efter några minuter började de peka och viska. När någon till slut fällde kommentarer som "det är hemskt vad du är lik statsministern" avslöjade Stoltenberg sig.

Diskuterade skolpolitik

När den första chocken lagt sig hos passagerarna passade statsministern på att fråga ut dem om politik. Flera framförde åsikter om skolpolitik medan någon undrade om det verkligen inte var så att Stoltenberg hade bytt karriär – till taxichaufför.

Körde dåligt

Stoltenberg har enligt tidningen Verdens gang inte kört bil sedan han blev statsminister för åtta år sedan. Vilket också märktes på hans körning. Det faktum att bilen var automatväxlad bidrog troligen också till den ryckiga färden. Resorna filmades med dold kamera och används nu Arbeidarpartiets valkampanj. Stoltenberg har förklarat att ingen passagerare behövde betala för resan.

En världsnyhet

I ett klipp på youtube förklarar statsministern att han gick undercover som chaufför för att höra vad folk verkligen tycker. Oavsett om det var huvudsyftet eller inte har videon blivit en riktig PR-succé. Filmen har delats nästan 2 000 gånger på facebook och är en stor nyhet i tidningar runt om i världen. Den brittiska nättidningen Metro skriver att "det är ett trick som skulle göra de flesta demokratiska ledare i världen rädda". 

Publicerad: