Nyheter

Björnar åt hästhuvud - framför barnen

Av: 

Emma Kirkhoff

NYHETER

Barnfamiljerna på Skansen möttes av en obehaglig syn.

Bakom stängslet stod en björn och gnagde på ett blodigt hästhuvud.

– Det var ett färskt huvud med päls och lugg, det var som att de precis hade huggit av det, säger Emelie Karlsson.

Emelie Karlsson och Caroline Kindstrand är upprörda över att Skansen matade björnarna med ett hästhuvud.

Det var i söndags kväll som kompisarna och Södertäljeborna Caroline Kindstrand, 22, och Emelie Karlsson, 22, besökte Skansen tillsammans med sina familjer. Med sig hade de tre barn. Carolines dotter Chelsea, 2,5 år, hade sett björnarna en gång förut och längtade efter att se dem igen.

”Riktigt groteskt”

Men när sällskapet kom till björnarna möttes de av något oväntat. Bakom stängslet mumsade en björn på ett blodigt hästhuvud. Sedan kom en till björn och de båda djuren började bråka om måltiden.

– Det var riktigt groteskt. Det var ett färskt huvud med päls och lugg, det var som att de precis hade huggit av det. Det var en stor blodpöl och man hörde hur skallen dunkade mot marken, säger Emelie Karlsson.

– Det är inte varje dag man ser ett hästhuvud dingla i en björns mun. Det var äckligt och inte något för barn att se, säger Caroline Kindstrand.

”Alldeles för grovt”

Som tur var tror Caroline att dottern inte hann förstå vad som pågick bakom stängslet. Men enligt tjejerna var det flera besökare – både barn och vuxna – som blev upprörda över björnarnas mellanmål. Tjejerna tycker att Skansen borde ha bättre koll på vad björnarna äter framför folk.

– Jag trodde inte att det gick till så här, jag tycker att det är dåligt, säger Caroline Kindstrand. 

– Självklart äter björnar kött men att de ska äta hästhuvud framför barn tycker jag är fel. Det var alldeles för grovt, de hade kunnat sköta det snyggare, säger Emelie Karlsson.

På Skansen förklarar man att det inte är något konstigt att björnarna äter delar av hästar. Däremot är det inte meningen att gästerna ska behöva se det.

– Det händer att hästägare donerar avlivade hästar till Skansen, i stället för att de eldas upp i en container. Men det ska inte gå till så här, det är bara att beklaga att besökarna fick se det här, säger Christina Hamnqvist, pressansvarig vid Skansen.

Ska inte gå att känna igen

Det som var obehagligt för barnfamiljerna att se var desto roligare för björnarna.

– Det är bra för alla rovdjur att få något sådant här att tugga på. Enligt djurvårdarna är just ett hästhuvud lika intressant för en björn som det är för oss att pilla med skaldjur på en kräftskiva, säger Christina Hamnqvist.

Björnarna på Skansen äter allt möjligt, från frukt, rotfrukter och honung till kött och kadaver.

– De äter allt som finns i naturen. Hittar de ett kadaver äter de gärna upp det, de är rovdjur, säger Christina Hamnqvist och fortsätter:

– Men det är inte meningen att att man ska lägga ut bitar som går att känna igen så där. Djurvårdarna ska ha en ordentlig diskussion om hur de ska hantera den här frågan framöver.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: