Nyheter

Guillou: Lägg ner Lundsberg, Björklund

Av: 

Jenny Agö

NYHETER

Ännu en våldsskandal skakar Lundsberg.

Nu uppmanar Jan Guillou utbildningsministern att lägga ner internatskolan.

– Jag undrar vad Jan Björklund väntar på. Vi har inget samhällsintresse av sådana här skolor, säger Guillou.

Två elever brännskadades i helgen under en "nollning" på internatskolan Lundsberg. Det är inte första gången någon larmar om hot, våld och pennalism på skolan.

Tidigare elever har berättat om kamratfostran, en kultur som sitter i väggarna på den anrika skolan och som går ut på att äldre elever utnyttjar och bestraffar de yngre.

– Vi blev nerbrottade och slagna av de äldre eleverna hela tiden. Totalt omotiverat. Jag gick runt med ständiga blåmärken, har en tidigare elev berättat för Aftonbladet.

Rektorn avgick

Stefan Kristoffersen tillträdde som rektor på Lundsberg runt millenieskiftet, men stannade bara ett år på sin post efter att ha tröttnat på de inbyggda hierarkierna på skolan.

– Vi försökte blanda in sociala myndigheter och agera men styrelsen ville inte gå med på de de förändringar vi ville genomföra så jag lämnade verksamheten, säger han.

Även Kristoffersen berättar om hur äldre elever straffade yngre, oftast när föreståndarna låg och sov.

– Det var ju allt från att putsa skor och silver till att tvinga ut de yngsta i snön barfota. Vi hade flera elever som valde att lämna skolan.

Författaren Jan Guillou har själv gått på internatskola och känner mer än väl igen systemet med kamratfostran och pennalism.

"Lägg ner Lundsberg"

- Det är samma system, allt är en imitation av ett engelsk 1800-talssystem. Man ska förnedras och piskas på ett eller annat sätt, beroende på om man har varit lydig och snäll, säger han.

Nu vill Guillou se ett slut för internatskolorna Lundsberg och Sigtuna, som varit i blåsväder många gånger tidigare.

– Utbildningsministern kan med ett enda beslut lägga ner riksinternaten. Vi skulle kanske behöva en för de som har föräldrar som bor utomlands och då kan vi behålla Grenna som är minst pennalistisk. Lundsberg och Sigtuna är bara till för att träna överklassen, säger han.

Aftonbladet har sökt utbildningsminister Jan Björklund som har valt att inte kommentera händelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: