Nyheter

Ministerns kyrka bjöd in antisemitisk pastor

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Elisabeth Svantesson och hennes församling Kristet center har uppmärksammats sedan hon blev ny minister.

Nu kan Aftonbladet avslöja att centret vid flera tillfällen bjudit in en pastor som tidigare uttalat sig antisemitiskt.

– Det är viktigt att Svantesson klargör hur hon ser på detta, säger Marthan Ravid vid Svenska kommittén mot antisemtitism till Aftonbladet.

Det har blåst kring nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) sedan utnämningen.

Skyddade Palin från häxor

Bland annat har många ifrågasatt att hon varit aktiv medlem i abortmotståndsrörelsen Ja till livet och frikyrkan Livets ord, och att hon nu inte är tillräckligt tydlig i var hon står i abort- och hbt-frågor.

Kontroversiella Livets ord tillhör den så kallade trosrörelsen. Dit hör även hennes nuvarande kyrka, Kristet center i Örebro, där familjen är starkt engagerad.

Hennes bror Mikael Lundin predikar i församlingen och i församlingens grundfriskola Grenadjärsskolan jobbar svägerskan Solweig Lundin som lärare.

Vid flera tillfällen har centret bjudit in pastorn Thomas Muthee, som bland annat uppmärksammats för att han ägnar sig åt häxutdrivning. Han blev känd då han 2005 försökte skydda republikanska politikern Sarah Palin mot häxor i en ceremoni i hennes kyrka i Alaska, USA.

Kritik för antisemitism

I samma kyrka gjorde Muthee skandal 2008, då han talade om att "de ondas rikedomar lagrats för de rättfärdiga" och att "det är tid att kristna började styra bankväsendet och ländernas ekonomier".

"Tittar du på israeliterna är det så de jobbar. Det är så de är fortfarande i dag", sa Muthee.

Klippet har rapporterats om i flera medier, bland annat i amerikanska tv-kanalen MSNBC och pastorn har fått stark kritik för att vara antisemitisk.

Kristet center i Örebro uppger på sin hemsida att Muthee besökt församlingen vid flera tillfällen.

"Djupt problematiskt"

Under Muthees prediktningar i Örebroförsamlingen har Svantessons bror Mikael Lundin simultantolkat vid minst ett par tillfällen.

Svenska kommittén mot antisemtitism ställer sig kritiskt mot att den kontroversielle pastorn frekventerar arbetsmarknadsministerns kyrka:

– Citatet av Munthee återspeglar antisemitiska föreställningar. Att Kristet center bjuder in talare med antisemitiska uppfattningar är djupt problematiskt. Det är viktigt att Svantesson klargör hur hon ser på detta, säger Marthan Ravid vid kommittén till Aftonbladet.

Kristet center engagerar sig i flera projekt för Israel, framgår på centrets hemsida.

Aftonbladet har sökt Elisabeth Svantesson vars pressekreterare Linda Norberg hälsar:

– Elisabeth Svantesson har varit tydlig med att hon står bakom svensk lagstiftning och regeringens politik. Vare sig hon eller någon annan bör tillskrivas åsikter som en del av ett trossamfund.

Svantessons bror Mikael Lundin och även Kristet center har inte gått att nå för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: