”Låt Laziz ta studenten”

Lärarnas Riksförbund går ut i protest mot utvisningen

Utvisningen av den 18-åriga gymnaiseeleven och boxaren Laziz Sharifov misslyckades i onsdags, på grund av hans egna starka protester. Nu reagerar Lärarnas Riksförbund på Migrationsverkets beslut och hänvisar till Barnkonventionen.

–  Skolan ska vara en fredad zon, där ska polisen inte kunna komma och hämta elever. Han måste få gå klart sin utbildning, säger Lärarnas Riksförbunds vice ordförande Anders Almgren.

I onsdags utspelades starka scener då den 18-åriga gymnaiseeleven och boxaren Laziz Sharifov skulle utvisas från Sverige. Efter skrik och starka starka protester på flyget som skulle ta honom till Kazakstan körde polisen Laziz Sharifov tillbaka till förvaret i Märsta, utan besked om när han blir hämtad nästa gång. Laziz Sharifov kom till Sverige som 13-åring och tidigare i veckan har klasskamrater och skolpersonal demonstrerat mot utvisningen.  Nu går också Lärarnas Riksförbund ut i en protest.

”En fredad zon”

– Normalt sett engagerar vi oss inte i den här typen av personfrågor, men  många lärare och studerandemedlemmar har hört av sig. Vi anser att skolan ska vara en fredad zon. Har man påbörjat sin utbildning så ska man också få slutföra den. Elever ska inte kunna hämtas av polis, det är en viktig principiell fråga, säger fackförbundets vice ordförande Anders Almgren.

Han hänvisar till att alla som påbörjat gymnasiestudier före 18-års ålder har rätt till utbildning, samt att Barnkonventionen säger att alla barn har rätt till utbildning.

– Nu har Laziz Sharifov nyligen fyllt 18 år, och då gäller inte Barnkonventionen. Men det borde man kunna glida lite på när han har sex månader kvar i skolan, något annat kan inte vara rimligt, säger Anders Almgren och påpekar att det till och med kan vara en nackdel för Laziz Sharifov att han går i skolan.

Inga släktingar

– Hade han haft ett arbete i stället så hade han haft en chans att få arbetstillstånd, trots avslag på asylansökan. Att han går i gymnasiet är alltså sämre för hans del, påpekar han.

Många är upprörda över Migrationsverkets beslut, men också hur man hanterar utvisningen. Laziz Sharifov utvisas ensam, utan sin familj. Det reagerar hans lärare i Fredrika Bremergymnasiet, Gülsah Akdag, starkt på.

– De har tagit en ung man som precis fyllt 18 år och satt honom i förvar och tänker skicka honom till ett land där han inte är välkommen. Han har inga släktingar som han känner, inga vänner, och han har flytt från det landet. Nu ska han skickas dit ensam, det är hemskt.

Boxningstalang

Aftonbladet har tidigare berättat att Laziz Sharifov under sina fem år i Sverige kommit att bli en av landets största boxningstalanger efter sin träning i klubben Haninge BK. Han kom som 13-åring till Sverige tillsammans med sin familj som tillhör folkslaget Uzbeker. Men familjens asylansökan har avslagits av Migrationsverket då Uzbeker i Kazakstan generellt inte anses ha ett skyddsbehov. Man har inte heller ansett att familjens situation kan gå under den paragraf i utlänningslagen (5 kap. 6 §) som talar om "synnerligen ömmande omständigheter". Laziz Sharifovs mamma och två bröder kommer att flygas till Kazakstan vid ett senare tillfälle, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Publisert: