Nyheter

USA riktar sanktioner mot Ryssland

Av: 

Ida Persson

NYHETER

USA riktar kraftigare sanktioner mot Ryssland i syfte att få ett slut på konflikten i Ukraina.

Sju ryska regeringstjänstemän har fått sina tillgångar i USA frusna och inreseförbud i landet, skriver Reuters.

USA har utfärdat sanktioner mot sju ryska regeringstjänstemän och 17 företag med nära koppling till Vladimir Putin, skriver AP.

President Barack Obama sa på måndagen att sanktionerna beror på att Ryssland misslyckats med att leva upp till de åtaganden som man tog på sig efter en internationell överenskommelse om att deeskalera krisen i Ukraina.

Hotar med fler sanktioner

Vita Huset sa att Rysslands inblandning i krisen i Ukraina är ”odiskutabel” och att man är beredd att införa ännu kraftigare sanktioner om landet inte inleder steg mot att få slut på konflikten.

Bland de sju tjänstemännen nämns Igor Sechin, ordförande för det statliga företaget Rosneft samt ryske vice premiärministern Dmitry Kozak.  Andra namn på listan är Aleksei Pushkov och Sergei Chemezov.

Dessutom kommer USA att införa exportförbud mot högteknologiska produkter som sägs kunna användas i rysk militär industri.

Reagerar starkt

Ryssland reagerade starkt efter uttalandet. Den ryska vice utrikesministern Sergej Rjabkov uttryckte ilska och menade att Vita Huset ”tappat kontakt med verkligheten”.

– De nya sanktionerna visar att USA förlorat kontakten med verkligheten och leder landet mot en eskalerande kris, sa Sergej Rjabkov till nyhetsbyrån Interfax på måndagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: