Sven Hagströmer mirakelräddad

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Finansmannen kraschade med sitt plan i havet – och kämpade för sitt liv

1 av 3 | Foto: SJÖFARTSVERKETS RÄDDNINGSHELIKOPTER

Målet var en lugn lunchtur över Stockholms skärgård. Men verkligheten blev en annan. Finansmannen och piloten Sven Hagströmer, 70, kraschlandade med sitt flygplan i havet – och fick kämpa för sitt liv i den vattenfyllda cockpiten.

– Då tänkte jag att nu är det bara att vara väldigt, väldigt kall här, säger han till Expressen.

Det var vid lunchtid på torsdagen som finansmannen och piloten Sven Hagströmer, 70, bestämde sig för att ta en flygtur i det soliga vårvädret, rapporterar Expressen. I sitt privata sjöflygplan, en Cessna 206, flög han från Bromma flygplats och över Stockholms skärgård.

Vad han inte kunde ana var att han bara några minuter senare skulle hänga upp och ner i cockpit – och kämpa för sitt liv.

När han befann sig ovanför Rödlöga, en ö i Norrtälje kommun, började han att förbereda sin landning.

– Jag gick mot en perfekt landning. Sen sa det pang. Planet välte. Jag hängde upp och ner i säkerhetsbältena och vattnet forsade in. Då tänkte jag att nu är det bara att vara väldigt, väldigt kall här, säger han till Expressen.

Kollisionen var kraftig. Planet störtade i vattnet i 110 kilometer i timmen och dess tjocka plastfönster krossades. Det iskalla havsvattnet forsade in i cockpit.

Kämpade för livet

Sven Hagströmer hängde upp och ner i planet, fastspänd, och kämpade för att överleva.

Efter att ha tagit sig ut ur planet och upp till vattenytan klättrade affärsmannen upp på flygplanets landningsfötter, som höll planet flytande på vattenytan. Han räddades efter en och en halv timme.

Glömde landningshjulen

Planet störtade på grund av att Sven Hagströmer hade glömt att ta in flygplanshjulen när han skulle landa i vattnet.

Planet förstördes vid kraschlandningen och så gjorde även Sven Hagströmers planer på att fortsätta att flyga som pilot.

– Jag har bestämt mig för att jag ska sluta. Det är jättejobbigt. Hjärnan säger att jag ska göra det och hjärtat börjar fatta det också. Någon gång ska man sluta i min ålder. Jag är snart 71, säger han till Expressen.

Publicerad: