Rasism

16 000 i stor manifestation mot nazism

NYHETER

16 000 människor var på plats i Kärrtorp för att visa sin avsky mot rasism och nazism.

Men 60 000 var där i hjärtat - från jordens alla hörn.

– Det är fantastiskt att så många människor kommit hit och visat att vårt land inte ska bygga på våld, utan på demokrati, sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Jag var också i Kärrtorp!

En vecka efter att nazister attackerat Linje 17:s demonstration i Kärrtorp, samlades i dag tusentals människor i Stockholmsförorten för att demonstrera mot nazism, rasism och fascism.

Efter en samling på torget i Kärrtorp tågade man mot Kärrtorps Idrottplats, där arrangörer från Linje 17 höll tal och artister som Adam Tensta, Linda Pira och Ison & Fille uppträdde.

Lugn demonstration

Enligt arrangören hade så många som 16 000 hörsammat uppmaningen att sluta upp för att demonstrera mot nazism.

Men betydligt fler var med i hjärtat.

På söndagskvällen hade 60 000 människor från jordens alla hörn visat sitt stöd genom Aftonbladets interaktiva karta.

Jenny Marklund skickade en hälsning från Umeå, Inger Thors från Brasilien och Johan Ivarsson var också i Kärrtorp - i Thailand.

En av alla människor som tagit tunnelbanan ut till Kärrtorp för att gå med i demonstrationen var Anders Eriksson, 67 år, från Södermalm.

– Jag var med även förra söndagen och det går inte att jämföra. Det här var mäktigt, riktigt mäktigt, att se alla människor, säger han.

I nätverket Linje 17 är man överväldigade av den stora uppslutningen.

– Det var helt otroligt, jag såg hur hela idrottsplatsen fylldes. Det stod folk överallt, det var en otrolig känsla, säger Therese, en av arrangörerna.

"Rasism är dåligt, inte svårare än så"

Flera politiker slöt också upp i tåget och den efterföljande manifestationen.

Vänsterpartiets förra partiledare Lars Ohly fanns på plats, liksom miljöpartiets språkrör Åsa Romson, moderaternas Kent Persson och talmannen Per Westerberg (M).

Även socialdemokraternas Stefan Löven demonstrerade, tillsammans med partisekreterare Carin Jämtin och Leif Pagrotsky.

– Det är fantastiskt att så många människor kommit hit och visat att vårt land inte ska bygga på våld, utan på demokrati, sa Löfven.

I publiken huttrade och hoppade också skådespelare och artister.

– Jag är här för att det är så enkelt att markera att man är emot rasism. Rasism är dåligt, som det stod på ett plakat här, och det är inte svårare än så, sa artisten Niklas Strömstedt.

En gripen för narkotikabrott

Enligt uppgift till Aftonbladet ska en liten grupp från Svenska Motståndsrörelsen ha rört sig i närheten av Kärrtorps IP, dock utan några ordningsstörningar som följd.

En mindre grupp från de vänsterextrema organisationerna Revolutionära Fronten, RF, och Antifascistisk Aktion, AFA, fanns med bland demonstranterna. 

Inte heller bland vänstergrupperna observerades några ordningsstörningar, uppger polisen. 

Däremot greps en person för narkotikabrott inne på idrottsplanen. 

– Han ville inte följa med oss, så det kanske såg värre ut än vad det var, säger Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren och betonar att inga fler har blivit frihetsberövade. 

Drygt hundra uniformerade poliser var på plats och fler resurser fanns att sätta in vid behov. Polisen hade också sökt av området kring Kärrtorps IP på förhand, med bland annat bombhundar.

Kjell Lindgren sammanfattar dagen med ett ord: "lugn".

– Vi hade en god beredskap och har följt den till punkt och pricka.

Flera manifestationer i Sverige

Vid tretiden på söndagseftermiddagen gick evenemanget på Kärrtorps IP mot sitt slut.

– Vi ser det som avslutat. Sammanfattningsvis tänker jag att det är en stor grupp, mellan 15 och 20 000 människor, som fått framföra sina åsikter utan störningar. Det var vår uppgift för dagen, säger Kjell Lindgren.

Under dagen har det även hållits manifestationer i Borås, Luleå, Malmö, Motala och i Östersund, för att demonstrera mot nazism.

– Det är mycket folk, omkring 500 personer. Poliserna på plats säger att det är en jättetrevlig stämning, säger Stefan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland, angående demonstrationen i Östersund, till TT.

Även i Helsingfors har en manifestation hållits.

I veckan som kommer hålls ytterligare sammankomster i flera städer i Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rasism

ÄMNEN I ARTIKELN

Rasism

Stefan Löfven

Kärrtorp

Nazism