”Jag har inte sett henne på ett halvår”

NYHETER

Inlåst kvinna kastade ut lapp med nödrop

1 av 3 | Foto: Grannen Emma.

En kvinna i 30-årsåldern kan ha varit inlåst i ett halvår i en lägenhet i centrala Malmö. Hon hittades tack vare att några pojkar fann en lapp med texten ”Hjälp!” på gatan.  Hennes 58-årige man är anhållen misstänkt för misshandel och olaga frihetsberövande.

– Mannen var väldigt dominant och skrek ofta på frun. Och jag har inte sett henne på länge. Jag trodde hon var bortrest, säger grannen David.

Grannarna i huset på Bergsgatan är chockade över att en kvinna kan ha varit inlåst och utsatt för terror av sin make i huset. Flera av dem beskriver mannen som mycket dominant. Det ska ofta ha varit bråk i lägenheten och det var mest mannen som skrek på frun. Den senaste tiden har den yngre hustrun inte setts till.

– Jag trodde hon var bortrest eller kanske sjuk. Min flickvän mötte mannen flera gånger i tvättstugan och hon tyckte att det var konstigt att frun aldrig var med. Min första tanke när polisen var här var att han hade haft henne inlåst, säger grannen David.

Rädd men tacksam

En annan granne hade reagerat på att mannen alltid var ute med bebisen själv.

– Bebisen grät och skrek hela tiden och han lyckades inte trösta den, säger grannen som vill vara anonym.

Trots många tecken på att allt inte stod rätt till i lägenheten var det förbipasserande som slog larm. Vid lunchtid på måndagen hittade några pojkar en lapp på gatan med texten ”Hjälp! Ring polisen” och ett personnummer som kvinnan skrivit och kastat ut genom ett fönster.  Enligt uppgifter till Kvällsposten ska det ha varit två post it-lappar som hade tejpats fast på en broschyr från Folktandvården. Barnen visade meddelandet för några vuxna som i sin tur larmade polisen. Polisen lyckades lokalisera kvinnan tack vare personnumret och skickade en patrull till platsen. Där öppnade en 58-årig man. I lägenheten fanns även hans fru och deras spädbarn. Frun var rädd men tacksam över att polisen dök upp.

– Kvinnan berättar att hon har blivit misshandlad av sin man vid flera tillfällen och hålls instängd. Hon får inte gå ut utan maken. Han har tagit hennes mobiltelefon och id-handlingar. Och nycklarna blev hon av med för ett halvår sedan, säger Linda Pleym, informatör Malmöpolisen.

”De är hjältar”

Grannen Emma kom hem precis efter polisen ingripande. Hon såg kvinnan sitta i polisens bil med sitt barn.

– Det är obehagligt. Jag blev förvånad över att jag inte kände igen henne. Det här är en liten gård med två lägenheter per våning i huset, säger Emma.

I de inledande förhören med maken ska han ha varit oförstående till gripandet. Han ska ha sagt att kvinnan hade allt hon behövde. Polisen berömmer pojkarna som hittade lappen och tog tag i saken.

– De är hjältar. Det var bra att de reagerade och agerade, säger Linda Pleym.