SD-toppen hoppar av efter hatinlägg

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2013-12-10

Marie Stensby, 54, lämnar alla politiska uppdrag för Sverigedemokraterna efter avslöjandet att hon önskat livet av ensamkommande flyktingbarn på hatsajten Avpixlat.

– Beslutet sker i samförstånd med partiledningen. Partiledningen tycker att det är ett bra beslut, säger SD:s presschef Martin Kinnunen.

Avslöjandet om att Marie Stensby, SD-politiker från Jämtland, och en rad andra namngivna politiker skrivit inlägg på Avpixlat och andra rasistiska sajter publicerades av Expressen i samarbete med Researchgruppen i dag.

"Hoppas de svälter sig till döds!" skrev Stensby i ett inlägg om ensamkommande flyktingbarn.

Hon var den högst uppsatta SD-politikern i avslöjandet då hon valdes in i SD:s partistyrelse så sent som för några veckor sedan, vid landsdagarna i Västerås.

"Hade tankar på att lämna i går"

För en liten stund sedan kom beskedet att Stensby nu väljer att lämna alla sina politiska uppdrag.

– Hon hade de här tankarna på att lämna redan i går kväll. Hon visste ju vad som skulle komma. Men hon har meddelat det till VU nu på morgonen, säger Martin Kinnunen.

Enligt presschefen är beslutet hennes eget, men det sker i samförstånd med partiledningen. Kontakten har skett per telefon.

Kan blir fler konsekvenser

Martin Kinnunen utesluter inte att det kan bli fler konsekvenser av dagens avslöjande.

– Partiet har inlett en granskning av alla de här personerna. Det blir nu upp till medlemsutskottet att avgöra, säger han.

Vad säger det om er förmåga till bakgrundskontroll när en person som Marie Stensby kunde väljas in i partistyrelsen så sent som för några veckor sedan?

– Ja, det är många som är besvikna nu när det här har uppdagats, säger Kinnunen.

Partiledaren Jimmie Åkesson har ännu inte gett några kommentarer om avslöjandena. Enligt Martin Kinnunen är han just nu "förhindrad till följd av privata åtaganden". Andra besked kan komma under dagen.

Aftonbladet söker Marie Stensby för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln