Flera fast i tunnel efter brand

En lastbil började brinna i Gudvangatunneln på norska E16 i Sogn och Fjordane kring lunchtid.

Strax före 16-tiden har fler än 70 personer har evakuerats från tunneln, skriver VG.

– Det är bara tur att ingen har omkommit, säger Arvid Gilje, brandchef till NRK.

Polisen fick larmet om lastbilsbranden strax efter klockan 12. Antalet personer som har evakuerats från tunneln uppges nu enligt norska medier vara 75 personer, 73 av dem har fått föras till sjukhus.

– Det är bara tur att ingen har omkommit. Alla har kunnat komma ut. Så många som 80 personer kan vara evakuerade, säger Arvid Gilje, brandchef till NRK före 16-tiden.

Inga personer uppges vara saknade i samband med lastbilsbranden i tunneln.

– Vi har genomfört ett genomsök och har inte funnit några personer där inne. Nu gör vi ett finsök, det vill säga att vi noggrant går igenom de bilar som står där inne, säger Jørn Lasse Refsnes, vid Sogn och Fjordande polisdistrikt till VG vid 14.30-tiden.

Samtliga personer som har evakuerats har förts till sjukhus, men det finns inga uppgifter på deras eventuella skador.

Stod fast på grund av rök

Inne i tunneln finns minst 10-12 bilar, en buss och en lastbil. Flera av fordonen uppges vara inte längre vara körbara som en följd av branden, skriver NRK.

Till en följd av branden fylldes tunneln av rök och det var bitvis svårt för räddningsmanskapet att få en överblick över situationen.

– Vi har fått besked om att det är flera inne i tunneln som står fast på grund av rökutvecklingen. Vi har ingen översikt på hur många det gäller, säger Odd Arve Solvåg, räddningsledare vid Sogn og Fjordane polisdistrikt till VG vid 13-tiden.

Tunneln rökfylldes

Lastbilen ska ha börjat brinna 3,5 kilometer från den västliga öppningen i Gudvangtunneln.

Rökdykare håller vid 13-tiden på att ta sig in i tunneln. En personbil ska ha kört in i bergsväggen, men enligt polis har det endast lett till materialskador.

– Situationen är förhållandevis oöversiktlig, säger Odd Arve Solvåg vid 13-tiden.

All trafik i tunneln är stoppad i samband med släckningsarbetet.

– Branden är i huvudsak släckt. Men nu är det röken som är problemet. Det är många människor inne i tunneln, det är både busslaster, husbilar och personbilar, säger Torkjell Helle, vakthavande befäl vid kommunikationscentralen i Hordaland till VG.

Enligt honom är det rökfritt från olycksplatsen och nedåt i tunneln, men att det fortfarande är rökfyllt åtta kilometer uppåt i tunneln.

Brandmän från näraliggande orterna Bergen och Voss har kallats in för att delta i räddningsarbetet.

”Flammor från förarsidan”

Monika Blikås blev vittne till branden.

– Jag tänkte bara att här kan vi inte bli stående, så vi drog förbi. Det var ganska läskigt, för flammorna stod ut från förarsidan på lastbilen. Jag tänkte bara att ”Herregud, tänk om den exploderar”. Så vi var verkligen tvungna att ta oss ut, säger hon till NRK.

På andra sidan tunneln stod flera bilister som ville köra in, och Monika Blikås fick förklara vad som hänt för att få stopp på bilisterna.

Texten uppdateras

Publisert: