NASA varnar för magnetfältsvändning

Av: Annika Forsell

Publicerad:

Kan påverka klimatet på jorden

En koronamassutkastning på solen tidigare i år, då stora mängder partiklar kastades ut med solvinden efter explosioner på solens yta.
En koronamassutkastning på solen tidigare i år, då stora mängder partiklar kastades ut med solvinden efter explosioner på solens yta.

Snart vänder sig hela solens magnetfält varnar NASA.

Stormigt rymdväder och möjliga klimatförändringar väntas.

Vändningen av solens magnetfält händer i cykler på elva år – och nu är det alltså dags igen, rapporterar Yahoo news. Det sammanfaller med det som kallas "Solar maximum" en tid i cykeln med stor solaktivitet då det brukar förekomma solstormar, koronahål och plasmautbrott.

Dominoeffekter väntas

– Det ser ut som att en fullständig fältomkastning inte ligger längre än tre till fyra månader fram i tiden, säger solfysikern Todd Hoeksema från Stanford University, till Yahoo news.

– Denna förändring kommer att få dominoeffekter över hela solsystemet, säger han.

Effekterna är så kraftfulla att de påverkar ända bort till Pluto och kan påverka den kosmiska strålningen, som en del tror kan förändra klimatet på jorden. Den kosmiska strålningen är också en fara för austronauter och rymdsonder.

Vändningen kan också orsaka stormigt rymdväder runt jorden.

Tidigare vändning

Forskare har studerat detta i flera decennier men hela processen är fortfarande inte riktigt klarlagd. I år har de blivit extra förbryllade eftersom en magnetisk pol av solen verkar ha vänt förra året, tidigare än vanligt.

– Just nu verkar det finnas en obalans mellan nord- och sydpolen, Den norra delen befinner sig redan i övergången, långt före sydpolen, och vi förstår inte varför, sade Jonathan Cirtain, forskare vid NASA: s Marshall Space Flight Center, förra året.

Publicerad: