Här är Japans senaste krigsskepp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Största sedan andra världskriget

1 av 7

Här avslöjar Japan sitt största krigsskepp sedan andra världskriget.

Fartyget mäter 248 meter och är det tredje och största av sin klass.

Samtidigt spänner Kina och Ryssland gemensamma muskler i en stor övning.

I dag är årsdagen för atombombningen av Hiroshima. Och samtidigt som Kina och Ryssland genomför en gemensam militärövning i Kina avslöjar Japan sitt senaste vapen.

Krigsskeppet Izumo visades upp i Yokohama, söder om Tokyo på tisdagen. Izumo klassas som en "helikopterjagare" och är i praktiken ett hangarfartyg för framförallt helikoptrar. Enligt Straits Times som citerar japanska försvarsmakten ska fartyget användas för ubåtsjakt och gränsbevakning samtidigt som det kan transportera stora mängder soldater.

Izumo är störst, men Japan har sedan tidigare två helikopterjagare som är 197 meter långa.

Kapprustning med Kina

Tillkännagivandet kommer samtidigt som grannlandet Kina genomför en stor gemensam militärövning med Ryssland.

Förra året avslöjade Kina att de tänker bygga totalt fem fullskaliga hangarfartyg. I september förra året avslutades renoveringen av kinesiska Liaoning som är ett hangarfartyg byggt i forna Sovjetunionen och köpt från Ukraina. Många anser att fartyget köpts som ett pilotprojekt inför att Kina färdigställer sina egna hangarfartyg som tros börja rulla ut under 2015.

Liaoning är 305 meter långt och kan bära 24 helikoptrar och 17 stridsflygplan.

Döpt efter WWII-skepp

Relationen mellan Japan och Kina har varit kylig den senaste tiden. Båda länderna hävdar rätten till ö-gruppen Senkaku eller Diaoyu som den heter i Kina. Öarna ligger utanför kinesiska kusten och köptes av Japan från en privat ägare samtidigt som Kina hävdar rätten till dem.

Helikopterjagaren Izumo bär samma namn som en japansk pansarkryssare från andra världskriget som sänktes av amerikanskt bombflyg 1945.

Publicerad: