McDonalds-burgare har oftast polskt ursprung

Foto: 55 procent av nötköttet som serveras på McDonalds i Sverige kommer från Polen.
NYHETER

McDonalds har de senaste åren gjort stor sak av sitt samarbete med svenska bönder.

Men majoriteten av hamburgerkedjans kött kommer fortfarande från Polen.

Få har nog missat att McDonalds sedan ett par år tillbaka samarbetar med svenska köttbönder. Projektet "1 000 svenska bönder" har lyfts fram stort på de egna restaurangerna och via reklamkampanjer.

På hemsidan uppger hamburgerkedjan att projektet är deras sätt att ta ansvar för att vända den negativa utvecklingen inom svensk nötköttsproduktion.

Polska köttet åker snålskjuts

Det McDonalds inte nämner i sin reklam är att majoriteten av nötköttet, 55 %, fortfarande kommer från Polen. Resten kommer från svenska gårdar.

När det gäller kyckling är den svenska andelen ännu lägre. Cirka 80 procent av kycklingköttet på McDonalds kommer från Danmark. Resten kommer från Thailand, Brasilien, Sverige och övriga Europa.

Bönder som Lantbrukets affärstidning intervjuat säger att det polska nötköttet åker snålskjuts på det svenska köttets goda renommé.

McDonalds stor aktör

Samtidigt är man positiva till samarbetet eftersom McDonalds är en så stor aktör och köper så mycket kött.

Hamburgerkedjans presschef Frida Berg säger att kedjan gärna skulle köpa mer svenskt nötkött, men att man inte kan betala högre pris än man redan gör eftersom det ytterligare skulle öka prisgapet mellan svenskt kött och importköttet.