Nyheter

Bara 1 750 miljoner år kvar

Av: 

Niklas Sandberg

NYHETER

Livet på jorden har ett bäst före-datum.

Om 1750 miljoner år är allt slut.

Men vi behöver inte oroa oss – långt innan dess är mänskligheten redan historia.

Forskare vid East Anglia-universitetet i Storbritannien har nyligen räknat ut hur länge jorden kommer att vara en beboelig plats.

Forskningsrapporten presenteras i tidskriften Astrobiology och med bebolig menas att det måste finnas vatten och temperaturer som inte överstiger 50 grader, skriver Verdens Gang.

– Om cirka 1 750 miljoner år kommer det att vara omöjligt med mänskligt liv på jorden. Då kommer solen ha växt så mycket att temperaturerna blir för höga. Världshaven kommer då att förångas, säger forskningsledaren Andrew Rushby till The Independet.

Syftet har varit att hitta liv

Syftet med forskningen har varit att lägga fram en modell för att räkna ut hur länge det kan ha funnits liv på en främmande planet. I jordens fall har det funnits liv i cirka 4 500 miljoner år, vilket innebär att det har tagit så pass lång tid för intelligent liv att utvecklas.
– När vi har dessa siffror, kan vi se på den utveckling som har skett på jorden. Letar vi sedan efter liv på andra planeter, ska vi leta efter planeter som har varit en beboelig plats lika länge som vår egen planet, säger Andrew Rushby.

"Omöjligt med mänskligt liv"

Även om mänskligheten teoretiskt skulle överleva i ytterligare 1 750 miljoner år, finns det lite som tyder på att det kommer att ske.

Framtida klimatförändringar kommer kraftigt att reducera möjligheterna för mänskligt liv i framtiden.
– Det kommer naturligtvis att bli omöjligt med mänskligt liv på jorden långt innan detta. Även de konstgjorda klimatförändringarna minskar våra chanser, säger Andrew Rushby.
 

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: