600 personer fast på tåg

NYHETER

Tåget var det första SJ-tåget från Malmö efter stormstoppet, men efter tio minuter tog färden slut. 
Först efter tre timmars väntan ombord på tåget kom beskedet:

– Det blir ingen fortsatt resa, utan vi får åka tillbaka till Malmö, säger Esabelle Dingizian till Aftonbladet. 

Ett av SJ:s snabbtåg som avgick från Malmö C vid 13.30-tiden kom inte längre än till Hjärup utanför Lund förrän en kontaktledning rasade. Enligt Trafikverket hade två godståg passerat på sträckan utan problem tidigare, men exakt vad det är som orsakat haveriet är okänt.

Tåget var det första som avgick från Malmö efter stoppet på grund av stormen Sven och var dubbelkopplat.

Ombord på tåget finns cirka 600 personer. En del har klivit av tåget och tagit en buss tillbaka till Malmö, säger Esabelle Dingizian som finns ombord.

En buss evakuerar

Hon är riksdagsledamot för Miljöpartiet och är på väg till Stockholm. När Aftonbladet pratar med henne vid 15.30-tiden befinner hon sig fortfarande på det stillastående tåget. Då har hon suttit i två timmar.

– Vi sitter kvar, det har varit olika turer. Men nu har de börjat evakuera tåget. Problemet är att det bara finns en buss som kör fram och tillbaka till Lund. Den bussen ska köra 600 personer fram och tillbaka, det har bara kört en buss än så länge, säger hon.

Vid 16.30-tiden har Esabelle Dingizian och hennes medresenärer fått beskedet att det inte blir någon fortsatt resa, utan samtliga tågresenärer får åka tillbaka till Malmö. Tidigare besked från SJ var att resenärerna skulle få åka buss till Hässleholm för vidare färd norrut.  Anledningen är att den nedrivna kontaktledningen inte kunnat lagats.

– Vi har 45 taxibilar och 1-2 bussar som går i skytteltrafik till Malmö. Man får starta om resan så snart trafiken är igång igen, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

Hur blir det med ersättning för resenärerna på det här tåget?

– Dels så utgår vanlig reseersättning. Men vi får titta i efterhand på de här passagerarna som har suttut fast ett tag, vi får se hur vi kan kompensera  dessa på ett sätt, säger Dag Rosander.

De resenärer som inte bor i Malmö kommer att få hjälp med hotellbokning, uppger Rosander.