Falsk anmälan om Reinfeldts tv-innehav

Reporter: Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringskansliet och Radiotjänst hamnade i bråk om statsministerns tv-avgift.

I dag uppgav Ekot att Fredrik Reinfeldt (M) anmält att han har en tv.

Men regeringskansliet förnekar uppgiften – nu tros anmälan vara falsk.

Regeringskansliet ansåg att den avgift för radio- och tv-licens som regeringen betalar in också borde gälla för Reinfeldts tjänstebostad, Sagerska huset.

"Har fått den instruktionen"

Det tyckte inte Radiotjänst som menade att reglerna är glasklara: Statsministern ska betala.

Efter Sveriges Radios avslöjande för ett par veckor sedan berättade Reinfeldt för Aftonbladet om varför han inte betalar tv-avgiften:

– Jag har följt de instruktioner jag har fått. Jag betalar ett förmånsvärde för att bo på Sagerska huset sedan en tid tillbaka, och har då fått instruktionen att göra på det här sättet. Ändrar sig nu juristerna och säger att man ger en ny instruktion så kommer jag naturligtvis att följa den.

Anmälan tros vara falsk

Radiotjänsts vd, Carl Gustav Johansson, menade dock att regelverket är tydligt:

– En myndighet betalar tv-licens för tv-apparater den har i de egna lokalerna. Finns en bostad där någon är skriven räknas det som hushållsavgift. Det är två skilda avgifter. Det är regeringen som tolkat lagstiftningen, och det är möjligt att man har missuppfattat den.

I dag bekräftade Radiotjänst för Ekot att Reinfeldt i alla fall anmält att han har en tv.

Men uppgiften tillbakavisades av regeringskansliet.

Nu gör Radiotjänsten i stället bedömningen att någon annan skickat in en förfalskad anmälan i statsministerns namn, skriver Ekot.

– Det pågår fortfarande en diskussion. I sak har inget hänt, sa Reinfeldts presschef Roberta Alenius till Aftonbladet under eftermiddagen.

Publicerad: