V kräver gratis medicin till unga

avPär Karlsson

NYHETER

Sjöstedt: Ska aldrig behöva välja mellan barns läkemedel och annat

1 av 2

Vänsterpartiet vill att ­medicin ska vara gratis för alla barn.

Partiledaren Jonas ­Sjöstedt uppmanar nu andra partier att hoppa på tåget.

- Menar man allvar med att bekämpa barnfattig­domen tycker jag att man ska lyssna på det här ­förslaget, säger han.

I morgon presenterar ­Vänsterpartiet sin skugg­version av regeringens höstbudget. Huvudteman blir välfärd, ungdomsjobb, miljö och bostadsbyggande.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att det dessutom finns med ett förslag om att avgiftsbelagda läkemedel ska vara helt gratis för alla under 18 år.

- Det är en viktig rättvise­reform då vi vet att det finns massor med barn som lever i familjer med riktigt låga ­inkomster. Där får man välja mellan att äta ordentligt, ­köpa vinterkläder och hämta ut barnens medicin. Det valet ska man aldrig behöva göra i Sverige, därför ska föräldrar kunna hämta ut medicin till barnen utan kostnad, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Lägger 470 miljoner kr

I det högkostnadsskydd som finns i dag räknas alla barn under 18 år i en familj samman. Det innebär att föräldrarna aldrig behöver lägga ut mer än totalt 2 200 kronor per år för barnens recept­belagda mediciner.

- För många familjer är det här inget problem. Men det finns också de som tvingas ­göra valet mellan barns läkemedel och annat. Det tycker jag är skäl nog, man ska aldrig behöva fråga sig om man har råd med barnens astmamedicin, säger Sjöstedt.

V lägger i sin skuggbudget 470 miljoner kronor per år på reformen som alltså skulle innefatta alla barn, även de med föräldrar som är höginkomsttagare.

- Det här är ett stöd till utsatta familjer, men det innebär också ett stöd till barnfamiljer generellt, säger Sjöstedt.

’Tycker man ska lyssna’

Han säger att partiet inte sonderat terrängen om hur de andra partierna i riksdagen ställer sig till reformen.

- Men barnfattigdomen är en fråga som diskuteras mycket i det svenska samhället. ­Menar man allvar med att bekämpa den tycker jag att man ska lyssna på det här förslaget.

Svarar på regeringens budget

Regeringen presenterade sitt förslag till statsbudget för mandatperioden den 18 september.

Denna vecka presenterar oppositionspartierna sina skuggbudgetar.

Miljöpartiet och Sverige­demokraterna presenterar ­sina i dag, Vänsterpartiet i morgon och Socialdemokraterna ­senast på fredag.